Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Labyrint mýtov a lží

Obal knihy Posledný pútnik
Obal knihy Posledný pútnik

V edícii Labyrint vychádza 1.diel zo série Tommy Bergmann. Za tento svoj debut s názvom Posledný pútnik získal Gard Sveen prestížnu Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku a Sklenený kľúč pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka. V minulosti získal okrem Sveena obe ceny za svoj debut len Jo Nesbø.

Detektív Tommy Bergmann sa snaží nájsť vzťah medzi vraždou významného člena nórskeho odboja a nálezom troch kostier z druhej svetovej vojny.

Keď pomocnica v domácnosti prichádza k vile na Holmenkollene, hneď zistí, že niečo nie je v poriadku. Brána je otvorená, psa i jeho pána ktosi beštiálne zavraždil. Carl Oscar Krogh bol členom odboja počas nemeckej okupácie Nórska. To, čo nájdu policajti na mieste činu, prepojí vraždu s jeho vojnovou minulosťou.

Niekoľko týždňov predtým zastihne Tommyho Bergmanna v službe hlásenie o náleze ľudských pozostatkov v Nordmarke. Polícia vykope v lese tri kostry. Sú staré, pravdepodobne pochádzajú z čias vojny.

Svojhlavý vyšetrovateľ pátra po súvislosti medzi Kroghovou vraždou a objavenými kostrami. Lov na Kroghovho vraha sa stáva pretekmi s časom. Labyrint mýtov a lží vedie Tommyho Bergmanna späť do dní vojny, kde stopy rýchlo miznú.

Viac mrazivých príbehov z drsného severu nájdete na
www.severskekrimi.sk.

„Nad týmto príbehom som premýšľal akosi podvedome už od polovice deväťdesiatych rokov,“ spomína si Gard Sveen, „keď sa v nórskych médiách objavili články o podozrivom úmrtí významného člena odboja Kaia Holsta, ktorý v knihe vystupuje pod menom Kaj Holt.“

Základom príbehu Posledný pútnik je nevyriešená záhada z čias druhej svetovej vojny a tesne po nej. Sveen vykresľuje postavy dôkladnejšie, ako je zvykom vo väčšine kriminálnych románov a hlavná postava je „problémový“ a jednoducho iný chlapík – Tommy Bergmann. 

Gard Sveen práve odovzdal rukopis ďalšieho románu s Tommym Bergmannom. Bude sa volať Peklo je otvorené a v Nórsku vyjde na prelome augusta a septembra. „Nepôjde o historický kriminálny román, takmer výlučne sa bude odohrávať v prítomnosti,“ približuje Sveen a dodáva, že táto kniha bude iná ako Posledný pútnik, pokiaľ ide o dej i štruktúru. „Myslím, že je dôležité, aby som neskúšal napodobňovať svoj úspešný debut. Namiesto toho som napísal celkom nový a odlišný príbeh.“

Kniha Posledný pútnik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu