Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nestačí to čítať!

Knižná revue Zobraziť galériu (2)
Knižná revue (Zdroj: Peter Procházka)

Knihy zostávajú znamením istoty a starých dobrých spôsobov. Nočný film (Vydavateľstvo Slovart, preklad O. Havrila) americkej autorky Marishe Pessl napriek tomu dokazuje, že kniha môže priniesť moderné inovácie a kombinácie žánrov. Tento bestseller nestačí čítať.

S príbehom je možné komunikovať, čitateľ vstupuje do interaktívnej spolupráce s rozprávačkou. Stáva sa niečím viac ako len čitateľom – je účastníkom deja, pohybuje sa s postavami v jednom priestore. Je to výzva pre tvorivých.

Príbeh sa začína strašidelným nálezom. V opustenom sklade v Dolnom Manhattane sa našlo telo dvadsaťštyriročnej Ashley Cordovovej. Šlo o samovraždu nešťastnej mladej ženy? Novinár McGrath – rozvedený, nepodarený otec a zberateľ problémov – si myslí, že za touto smrťou je niečo iné.

Ashley nebola bezvýznamnou dievčinou. Išlo o krásnu a talentovanú ženu, ktorá bola už v detstve geniálnou klaviristkou. A navyše, je to dcéra legendárneho režiséra Cordovu. Nikto ho poriadne nestretol. Natočil niekoľko výnimočných filmov, vďaka ktorým získal okruh verných fanúšikov. Jeho filmy sú odlišné od priemeru, záhadné a pozývajúce divákov odhaliť „zamknuté svety“ vo svojom vnútri. Je kultový režisér naozaj milujúcim otcom alebo môže za smrť dcéry? Nie sú odpovede skryté v jeho dielach?

McGrath spolu so svojimi novými kamarátmi rozbieha pátranie, v ktorom riskuje život i stratu zdravého rozumu. Navštevuje záhadné kluby, stretáva ľudí na pomedzí skutočnosti a mágie, nachádza tajomné predmety. A možno je všetko inak...

Nočný film naozaj nie je obyčajnou knihou. Alebo výlučne knihou. Príbeh je priebežne doplnený materiálom, v ktorom sa čitateľ „prehrabuje“ spolu s McGrathom. Číta s ním webové stránky, novinové články o geniálnej Ashley, e-maily od Cordovových fanúšikov. A niekedy musí prelistovať len tajomné čierne strany, lebo pátranie sa stráca v tme.

Kniha má dokonca pokračovanie v inom virtuálnom priestore. Interaktívne kontaktné miesta roztrúsené po celom texte na smartfóne alebo tablete otvoria ďalší obsah. Jednoducho, Nočný film je knižným zážitkom tretieho tisícročia a pokusom prekročiť obmedzujúce hranice písaných príbehov.

Román je výborným čítaním pre tých, ktorí bojujú so strachom a práve sa ho rozhodli prekonať. Nočný film postúpil do úzkeho výberu Ceny Shirley Jacksonovej za najlepšiu knihu v kategórii psychologický triler, gotický román a horor.

Ľubomír Jaško

Zaujímavosti o knihách nájdete v Knižnej revue 8 (22. apríla)!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu