Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

7 dôvodov, prečo si prečítať Hodvábnika

Obal knihy Hodvábnik
Obal knihy Hodvábnik

Robert Galbraith (alias J.K.Rowlingová) sa vrátil na scénu s jedinečným detektívom Cormoranom Strikeom a jeho energickou asistentkou Robin. Keď zmizne spisovateľ Owen Quine, jeho manželka požiada dvojicu, aby ho vypátrali, pretože si myslí, že sa len niekde zašil. Spisovateľa však čoskoro nájdu brutálne zavraždeného. Presne takým spôsobom, ako opísal vo svojej poslednej knihe...ktorá však ešte nevyšla.

Rowlingovej to píše samo. Jej takmer 500-stranový román Hodvábnik je čítavý, pútavý a nie je núdza o prekvapenia. Recenzie na knihu ste už možno čítali. Tu je 7 dôvodov, prečo sa oplatí prečítať novinku Hodvábnik:

Rowlingovej to píše samo. Jej takmer 500-stranový román Hodvábnik je čítavý, pútavý a nie je núdza o prekvapenia. Recenzie na knihu ste už možno čítali. Tu je 7 dôvodov, prečo sa oplatí prečítať novinku Hodvábnik:

  1. Príbeh z literárneho sveta poteší všetkých milovníkov kníh a čítania. Vystupujú v ňom spisovatelia, niektoré scény sa točia okolo knižného vydavateľstva, ďalšie okolo rukopisov, spomínajú sa elektronické knihy a čítačky, selfpublishing... Jednoducho, pasia pre knihomoľov.
  2. Množstvo odkazov a narážok na spisovateľský svet. Ironické, sarkastické, trefné postrehy, aký zvláštny druh vedia byť autori. Napríklad samotný Owen Quine už párkrát nafingoval vlastné zmiznutie, aby upútal pozornosť. Aby sa dostal na stránky novín. Rowlingová bez príkras poukazuje na veľké spisovateľské egá. Chcú zaujať za každú cenu a každý deň považujú za stratený, ak sa o nich aspoň niekde niečo nešuchne.
  3. Nejde o žiadny dynamický triler, kde akcia strieda akciu, kde by pribúdali nereálne situácie a postavy si žili vlastným životom. Hodvábnik je poctivá detektívka, v ktorej krok za krokom sledujete vyšetrovanie...napokon tak je to aj v reálnom svete. Žiadne nečakané odhalenia, ani „náhodou nájdené“ dôkazy.
  4. Detektív Cormoran Strike je muž z mäsa a kostí. Neskáče z budovy na budovu, aby dolapil podozrivého; nenaháňa ho na aute, nevybavuje si účty ručne stručne, neohuruje nadprirodzeným intelektom a neskutočnou dedukciou. Je to normálny detektív, ktorý má svoje muchy, bolesti, svoj vlastný život a od prvých strán vám bude sympatický.
  5. Pátranie prebieha prostredníctvom literárneho diela Bombyx Mori, podľa ktorého autora zavraždili naozaj dosť brutálnym spôsobom. Rowlingová rozohrala premyslenú šachovú partiu, v ktorej sa snažíte porozumieť motivácii vraha a sami prísť na to, kto by ním mohol byť. A prečo vlastne? Kniha ako motív vraždy? Úžasné.
  6. Život bez citov je mŕtvy život. Mnohé knihy, najmä trilery a detektívky, „sa zaobídu“ bez citového života hlavných postáv. Ani v reálnom svete však nie sme bez citov a toto je plus Rowlingovej Hodvábnika: z knihy cítiť, že ju napísala skúsená autorka-žena, takže rieši aj city hrdinov: Robin a jej partnera, Cormorana a jeho bývalej snúbenice, ktorá sa práve vydáva. Svoje city v správnej miere rieši spisovateľka manželka Leonora a ďalší. Príbehu to tak dodáva ľudský rozmer a rozhodne prispieva k celkovej atmosfére.
  7. J.K. Rowlingová to v Hodvábnikovi premyslela výborne: zahrajte sa sami na detektíva. Rozhovory s podozrivými, postupné nachádzanie stôp robia z čitateľa detektíva, ktorý tak sám uvažuje, kam teraz, za kým, ako postupovať...a súčasne môže krok za krokom sledovať úsilie detektíva Cormorana. Nechýbajú falošné indície, čiastkové riešenia, pri ktorých si plesnete po čele „jasné, už to mám“...aby ste sa o pár strán dozvedeli, že to je všetko inak. A takto celých 475 strán plných napätia až po rozuzlenie.
  8. Bonusový dôvod – vraj to nebude len 7 dielna séria, ako sa kde-tu tvrdí, ale oveľa viac. Ďakujeme, J.K., bude to zábavná jazda.

Kniha Hodvábnik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu