Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KNIHA NA TÝŽDEŇ: James Kimmel - Posledný súd

Obal knihy Posledný súd
Obal knihy Posledný súd (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Román Jamesa Kimmela hovorí napínavý príbeh o posmrtnom svete, hlavnou témou je odpustenie.

Dej Posledného súdu sa odohráva v prevažnej miere po smrti. Kimmel používa na vyjadrenie druhého sveta obraz stanice, na ktorej sa ocitne aj hlavná hrdinka - Brek Cuttlerová. Stratená a mŕtva, v zvláštnom svete, v ktorom bude zastupovať ďalších mŕtvych, aby sa nakoniec sama mohla postaviť pred posledný súd.

V novom svete je všetko iné. Štyri ročné obdobia prebiehajú v jednom a tom istom čase, svet sa riadi myšlienkami a výlety na staré a bežné miesta sú síce možné, musíte však rátať s tým, že obchody i ulice budú ľudoprázdne.

Hlavným motorom čitateľovej pozornosti je zo začiatku tá najbanálnejšia otázka - ako hlavná hrdinka zomrela. Neskôr sa však dostáva do úzadia a paralelne so spoznávaním nového sveta sa vynárajú ďalšie záhady. Kde presne sa ocitla, čo ju čaká, prečo stretáva istých ľudí...

Ako obhajkyňa sa dostáva do víru životných osudov iných. V knihe sú im vyhradené samostatné kapitoly. Práve tieto "cudzie" príbehy dotvárajú obraz knihy a dotvárajú jej význam.

Filozofický a duchovný podtón je cítiť od prvej stránky. Dobre načrtnutý príbeh sa v prvej fáze trochu zasekol, čo môže menej trpezlivých čitateľov odradiť. Príliš neurčitý a zle naštartovaný úvod však postupne vystriedajú príbehy vedľajších postáv, ktoré dodajú potrebnú dynamiku a akciu. Tiež však prinášajú určitý zmätok z veľkého počtu nových postáv. Našťastie, autor nezahodil potenciál svojej knihy, a tak sa dej postupne rozbieha a všetko začína dávať zmysel. Vyvrcholenie prichádza v záverečnej časti dobre premysleným  a logickým záverom. Posledné stránky patria k tým, ktoré čitatelia priam hltajú. Navyše, po prečítaní knihy vo vás zostane pridaná hodnota - duchovné posolstvo, ktoré nám chcel Kimmel zvestovať.

Vyštudovaný a úspešný právnik sa podľa vlastných slov už dlhšie zaoberá témou spravodlivosti a odpustenia, ktoré sa stali aj hlavným motívom knihy. Smelo môžeme povedať, že osobnosť autora sa v knihe zrkadlí a má to viac ako pozitívny efekt. Treba však podotknúť, že kniha si vyžaduje vzdelaného a vnímavého čitateľa. Navyše, je vhodné ju čítať viackrát, aby opakovane mohla odovzdať čosi nové zo svojej múdrosti.

Autor recenzie: Katarína Bačová
Autor knihy: James Kimmel Jr.
Počet strán: 384 strán
Väzba: pevná väzba
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788081420306

Kniha Posledný súd sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu