Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čo ste (ne)vedeli o farbe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Farba predstavuje jednu z najvzrušujúcejších súčastí maľby. Lenže, čím je v skutočnosti? Pochopenie základných princípov teórie farby uľahčuje analýzu, ako ju umelci využívajú a ako s ňou narábajú. Farbu používajú v súčinnosti s kompozíciou, perspektívou, ako aj so svetlom a tieňom, aby tak umocnili účinok námetu diela.

Ako sa píše v encyklopédii Umenie, farby možno vnímať vďaka vlastnostiam svetla. Svetlo sa šíri na vlnách rozličnej dĺžky a naše oči (prípadne malý mozog) vnímajú rozdielne vlnové dĺžky ako odlišné farby. Rozsah vlnových dĺžok, ktorý dokážeme vnímať, sa nazýva viditeľné spektrum: najkratšie postrehnuteľné vlnové dĺžky sa javia ako fialová farba a najdlhšie ako červená farba. Umelci aplikujú maľbu zhotovenú z práškových pigmentov. Tie niektoré vlnové dĺžky absorbujú, iné zasa odrážajú. Farby maliarskeho diela - tak ako všetky farby fyzického sveta - sú v skutočnosti farbami odrazeného svetla.

Primárne a sekundárne farby: Červené, modré a žlté pigmenty sa nedajú namiešať z iných farieb, a preto sa nazývajú primárne. Všetky ostatné farby môžu byť namiešané z primárnych, počnúc sekundárnymi, vytvorenými z ktoréhokoľvek páru z červenej, žltej a modrej.

Teplé a studené farby: Teplé farby sú tie, ktoré sa nachádzajú v rozmedzí červenej, oranžovej a žltej. Studené farby sa nachádzajú na opačnej strane farebného kruhu - v rozmedzí modrej, zelenej a fialovej. Zatiaľ čo teplé farby akoby vystupovali voči divákovi vpred, studené farby akoby ustupovali do pozadia.

Ďalšie farebné zmiešaniny: Keď zmiešame primárnu a sekundárnu farbu, vznikne farba terciárna (nazývaná aj intermediárna), napríklad žltozelená alebo červenofialová.

"Umenie zmýva z duše ťažobu každodenného života"
Pablo Picasso

Zaujali vás tieto informácie? Potom ste na správnom mieste. Encyklopédia UMENIE je určená do domáceho prostredia ako dokonalá súhrnná galéria - približuje tvorbu vyše 700 umelcov významných období dejín umenia a sprostredkúva základné poznatky o určujúcich tendenciách a vplyvoch jednotlivých období. Kľúčové výtvarné diela sa tu rozoberajú veľmi dôkladne, aby uľahčili pochopenie umelcových zámerov, jeho štýlu a postupov. Túto jedinečnú prehliadku dopĺňajú tematické galérie zasväcujúce do spôsobu, ako umelci rozličných období a geografických oblastí narábali s tým istým námetom, napríklad s krajinou, aktom či zvieracím motívom. Encyklopédia Umenie sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>> Osobný odber po celom Slovensku ZDARMA!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu