Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekárska trilógia, ktorá si získala aj Slovákov

Lekárska trilógia, ktorá si získala aj Slovákov Zobraziť galériu (3)
Lekárska trilógia, ktorá si získala aj Slovákov (Zdroj: PR článok)

Milujeme príbehy z medicínskeho prostredia. Priťahujú nás možno aj preto, že sa nás niečím dotýkajú, sú nám blízke. Robin Cook, Leonard Goldberg či Ken McClure. To je len pár mien, ktoré pozná každý fanúšik lekárskych trilerov. A určite poznáte aj jednu z hviezd tohto žánru Noaha Gordona. Jeho historicko-lekárske príbehy Liečiteľ, Šaman a Lekárka si obľúbili desaťtisíce slovenských čitateľov.

Pri písaní trilógie sa Gordon kvôli hodnovernosti dokonca zamestnal v nemocnici, študoval dejiny medicíny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. Vznikla tak jedinečná trilógia o dynastii Coleovcov. Fanúšikov si u nás našla už pred rokmi, teraz ju vydavateľstvo Motýľ ponúklo v nových vydaniach a rozhodne si nájde svojich čitateľov.

Liečiteľ je prvý príbeh, v ktorom sa prenesieme do 11.storočia a spoznávame chudobnú sirotu Roba. Ten bol obdarený vlohou, ktorá ho v tom období mohla viesť k napichnutiu na kôl; mal schopnosť pocítiť približujúcu sa smrť. Vzdelával sa rýchlo a vedel, že sa narodil, aby liečil a stal sa liečiteľom.
Túžba naučiť sa čo najviac ho zaviedla z drsných a rušných anglických ciest na prepychové perzské dvory a na školu najväčšieho liečiteľa tých čias, Avicennu. Preoblečený za Žida sa moril ako chirurg vo vojne východných cisárstiev, bol podporovaný mocnými vládcami, no i ohrozovaný morom a krutými predsudkami mullahov a kňazov.

Popri čistom ohni učenia v ňom vždy horela rovnako silno vášeň k červenovlasej kráske, ktorú nikdy neopustil.

Lekárska trilógia, ktorá si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Šaman je druhou časťou megaúspešnej trilógie o vidieckom lekárovi a mladej žene, ktorej zachránil život, o otcovskej láske k hluchému synovi, ktorý sa jedného dňa stane následníkom hrdej lekárskej tradície. Noah Gordon opisuje život dvoch generácií na hranici rodiacej sa civilizácie, ako aj utrpenie na bojiskách občianskej vojny.
Je to vzrušujúci obraz mladej Ameriky, mužov a žien, ktorí sa v nej usadili.

Lekárska trilógia, ktorá si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

Lekárka uzatvára trilógiu a prenesie nás do súčasnosti.. Roberta Coleová sa po sklamaniach v manželstve i práci vo veľkej nemocnici rozhodne zmeniť svoj život. Pomoc ľuďom je pre ňu viac poslaním ako zamestnaním. Doktorka Coleová, Šamanova pravnučka, ktorá zdedila po svojich predkoch nezvyčajnú vlohu, stojí niekoľkokrát pred osudovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní nielen ju, ale najmä životy ľudí v jej okolí.

Dynastiu Coleovcov si obľúbili mnohí najmä vďaka majstrovskému rozprávačstvu, úžasným postavám a mixu žánrov. Jeho knihy sú tak trochu westernom, historickým románom, je tam kus detektívky i politického trileru.

Lekárska trilógia, ktorá si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu