Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aké to je, keď žije žena s mačom?

Ivana Havranová: Život s Mačom
Ivana Havranová: Život s Mačom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V horúcej novinke Ivany Havranovej sa stretávame s Mačom. Chlapom s peniazmi, s veľkými majetkami a s mnohými ženami. S chlapom, ktorému sa čísla na konte mýlia s počtom mileniek. A to dokonca bez hanby.

Život s Mačom nadväzuje na štýl románov Lásky jednej smutnej krásky a Sama. Opäť sa stretáme s peknými ženami pekných mužov, v najnovšej verzii upriamuje Havranová viac pozornosti práve na mužského ťahúňa všetkých románikov. Lea. Mača s veľkým M, ktorý miluje rovnako rád, ako podvádza.

Leova manželka ostáva v príbehu len jedna, Dalia. Rýchlo si zvykla na „luxus life“, no nočné príchody jej milého ju desia. Zapína sa v nej akási ženská (ne)logika - za peniaze a komfort poskytovaný od manžela dokáže spomínané veci trpieť. Až po niekoľkých stránkach knihy si sama pred sebou prizná Leovu neveru. Leove milenky si tykajú skôr s jeho kreditkou ako s Leom samotným. Z detstva zakomplexovaný podnikateľ však tieto veci nerieši a s každou ,,bývalkou“ sa rozchádza po svojom – bytom, autom alebo dovolenkou.

Život s Mačom patrí medzí ženské oddychovky. Bohužiaľ, potvrdzuje, že ženská láska občas prichádza za zvuku šušťania papierikov. V celom systéme peniaze – milenky – román však nájdeme aj zárodky skutočnej lásky, no práve v tomto momente nám Havranová naservíruje nečakaný koniec.

Ivana Havranová sa vo svojej tvorbe venuje ženám a ich pocitom už niekoľko rokov, začalo sa to knihami Neverné a Vydaté. Ženské myslenie má teda zmapované výborne. Pridáva k nemu svieži pisateľský štýl a, ako ma presvedčil aj román Život s Mačom, vygradovanie konca celého príbehu. Život s Mačom ponúka zápletku presne naservírovaných profilov hrdinov - bohatý podnikateľ, o ktorom nevieme, kde vlastne pracuje, sexi sekretárka, lebo sekretárky takýchto podnikateľov sú vždy len sexi, sexi milenka 1, sexi milenka 2.

A tu prichádza slabšia stránka knižky. Na základe profilov hrdinov si viete dopredu predstaviť celý príbeh, pointu, aj možné zápletky. Na druhej strane je celé toto prostredie potrebné, aby zdôraznilo nielen charaktery Havranovej postáv, ale najmä zvláštne pravidlá novodobej lásky bohatých mužov k ženám. Nevynímajúc ani správanie jednotlivých žien, ktoré na všetko doplatia vlastnými chybami.

Napriek tomu má kniha stále svoj rytmus, ktorý ženské čitateľky určite neodradí. Skôr, možno rovnako ako mňa, zarazí v jednej otázke: Naozaj až takéto dokážeme byť? Odpoveďou na moju otázku je tento titul, na základe ktorého je ťažko určiť, či chybu v týchto mamonárskych láskach robia viac ženy alebo muži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu