Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dá sa skombinovať akcia, násilie, surovosť a romantika? Tento autor to dokázal

Harlan Coben: Šesť rokov Zobraziť galériu (2)
Harlan Coben: Šesť rokov (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA - Akcia, napätie, surovosť a brutalita ruka v ruke s beznádejnou romantikou. Ide to vôbec dokopy? A dá sa ulahodiť čitateľom oboch žánrov naraz? Harlan Coben sa o to vo svojej knihe Šesť rokov aspoň pokúša.

Zápletka je jednoduchá: pred šiestimi rokmi Jake Fisher sledoval, ako sa jeho životná láska, Natalie, vydáva za iného. Šesť rokov dodržiaval sľub, že ju nechá na pokoji a nebude sa ju snažiť hľadať, ani kontaktovať, až kým jedného dňa nenarazil na nekrológ Todda, za ktorého sa Natalie vydala. Usúdil teda, že sľub viac dodržiavať nemusí a rozhodol sa prísť na Toddov pohreb. Lenže trúchliaca vdova nebola Natalie. Zmätený Jake začína svoju honbu za pravdou a dávno stratenou láskou.

Čitateľ sa dočká asi všetkého, čo od trileru očakáva – akcia, napätie, záhada, násilie... A k tomu ešte všetky tie nežné city, spomienky a sladký 'happyend'. Skrížiť tieto dve roviny možno nebol najlepší nápad. Výsledok je prinajlepšom priemerný, zapadajúci do sivého radu, nemastný-neslaný.

Romantický príbeh plný brutality a napätia nájdete v internetovom obchode iPark.sk>>

Rozprávanie sa začína trochu pateticky. Áno, snaha o uveriteľnosť hlavnej postavy a zároveň rozprávača, Jakea, je citeľná, no nestačí. Vyznieva plocho, využíva ošúchané knižné frázy a samé klišé. „Naivne som sa nazdával, že spolu budeme naveky. Ja, ktorý som vlastne nikdy neveril na vernosť a robil všetko, aby som unikol pred jej okovami, som okamžite vedel – teda, v každom prípade v priebehu jedného týždňa - že toto je žena, pri ktorej sa odteraz budem zobúdzať každý deň.“

Nuž, ale na druhej strane, nie je sama láska iba otrepané klišé? V každom prípade, vlažný začiatok vás neznechutí natoľko, aby ste knihu pustili z rúk, naopak, postupne sa začnete vžívať s Jakeovou „drevorubačskou“ postavou, chabými pokusmi o humor a láskyplnými vnútornými monológmi. Zvedavosť vás prinúti zotrvať, dočítať a odhaliť záhadu Nataliinho prípadu a všetkých ostatných nejasností. Aj keď milovník žánru možno bude schopný predvídať, o čo v celej veci ide, nedá sa Cobenovi uprieť schopnosť načasovať a servírovať jednotlivé indície. Všetky kúsky skladačky zapadnú na miesto na posledných stránkach.

Príbeh má mnoho slabín. Kľúčom ku všetkému je organizácia, ktorá umožňuje ľuďom zmiznúť bez stopy. Vytvoria danej osobe novú identitu a pošlú ju do sveta. Bez následnej kontroly, ochrany či kontaktu, ale so stopercentnou dôverou, že ten človek nič neprezradí (ani pri mučení). Napriek tomu sa ale až hystericky snažia nič neodhaliť, neváhajú zabíjať, dokonca spáchať samovraždu kyanidovými kapsulami. Ale, čo je najviac obdivuhodné, vedú ju traja civilisti. A ponúkaný pohľad na mafiu je podobne naivný, len o čosi viac povrchný.

Šesť rokov je priemerné dielo, s priemerne originálnou štylistikou a zápletkou. Neurazí. Pobaví. Zabijete pár hodín vo vlaku alebo niekde na dovolenke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu