Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vyberte si stranu: Dobro alebo zlo?

Démon a slečna Prymová
Démon a slečna Prymová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dobro verzus Zlo. Ale čo ak nastane situácia, keď nám skrížia cestu obe? Na ktorú stranu sa obrátime? Bude naša odpoveď jednoduchá pri istom deficite času a dávke nerozhodnosti? Nad touto otázkou sa zamýšľa sám autor knihy Paulo Coelho a zveruje toto ťažké rozhodnutie do rúk hlavnej hrdinky Chantal Prymovej. Práve tá, či už chcene alebo z donútenia, má o všetkom rozhodnúť.

Román Démon a slečna Prymová je zavŕšením trilógie, venovanej láske, smrti a moci, do ktorej patria Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala a Veronika sa rozhodla zomrieť. 

Už na prvých stránkach ste vtiahnutí do atmosféry mestečka Viscos. Jeho 281 obyvateľov si žije v harmónii každodenného stereotypu. Avšak, vnútorne túži každý jeden z nich odísť niekam ďaleko preč a zabudnúť na všednosť.

Celá idylka dokonalého a pokojného sa mení po príchode istého cudzinca. Ten si so sebou prináša zlaté prúty. Prichádza s istým utajeným zámerom. Svoj cieľ sa rozhodne zdieľať s prvým človekom, ktorého stretne na svojej trase do hôr. A tým je slečna Chantal Prymová, najmladšia obyvateľka, poznačená ťažkým detstvom. Aj ona túžila odísť, ako to urobili mnohí v mladom veku, no neúspešne.

Pútnik, za ktorého sa záhadný muž vydáva, zakope v hore svoj poklad. Práve k nemu vedie slečnu Prymovú. Tá, plná zvedavosti, ho nasleduje. Konečne dostáva možnosť odísť a žiť blažene, no aj tak váha. „Veď príbeh jedného človeka je príbehom všetkých ľudí. Chcem vedieť, či sme všetci dobrí alebo zlí.“ Cudzinec túži odhaliť túto zložitú odpoveď a úloha Chantal je pomerne jednoduchá. Rozniesť medzi ostatných, aké bohatstvo sa skrýva v ich horách. Avšak, má to jednu podmienku. Za zlato, ktoré Viscos môže získať, musí zaplatiť smrťou jedného z obyvateľov. Treba zaplatiť ľudským životom. Vykonať vraždu. A to bez námietok.

Už tu vidieť silu myšlienky, s ktorou sa autor zahráva a nenútene predkladá pred nás hádanku. Ostane čitateľ naďalej ľahostajne nezainteresovaným? Nie, nedokáže to. Aj on sa vkradne do centra diania a začne uvažovať nad vhodným východiskom. Ako ďaleko sa pohne a do akej miery bude jeho odpoveď správna? „Takže Dobro aj Zlo má jednu tvár; všetko závisí len od toho, kedy každej ľudskej bytosti prekrížia cestu.“

Ani tu nie je výnimkou autorov typický pisateľský štýl. Pomerne jednoduchý jazyk, obohatený vedomosťami, nad ktorými by sa mal bežný človek určite zamyslieť. Kto si naň zvykol, nepostrehne výraznú zmenu. Pútavý príbeh obohatený životnou skúsenosťou autora. Avšak, aký je jeho skutočný zámer? Coelho nie je ten typ spisovateľa, ktorý sa snaží svojimi slovami poúčať, ba naopak, chce zdieľať nepostrehnuteľné. Očami vidí každý, srdcom už je to ťažšie.

Coelhov oddaný fanúšik si v tomto románe príde na svoje. S výnimkou toho, že práve v tejto knihe priveľmi nerozoberá, nejde do hĺbky svojho filozofovania. Jednoducho, kto má podobný názor, aký presadzuje autor, bude s ním i teraz súhlasiť. Naopak, tí, ktorí jeho tvorbou opovrhujú, môžu v tejto knihe nájsť to, čo im v ostatných chýba, alebo miestami vadí. Zaujímavý príbeh, ktorý má rýchly spád a nie je rušený zásahmi autora.

Kniha umožňuje každému jednému z nás zamyslieť sa, ako by sme reagovali za danej situácie práve my. Ako sa napokon rozhodnú obyvatelia horského mestečka? Zrieknu sa miestni pokušenia a odvrhnú cudzincov plán, alebo obetujú niečí život pre spásu Viscos?

Čo sa týka samotnej tvorby Paula Coelha, existujú dva typy ľudí. Buď ho zbožňujete, alebo jeho dielami výslovne pohŕdate. Ja patrím do prvej kategórie a nemyslím si, že svoju voľbu niekedy zmením. A čo vy?

Alena Roháčová

Kniha Démon a slečna Prymová sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu