Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kniha Havranie dievča: Hlboko desivý román

Havranie dievča
Havranie dievča (Zdroj: Ikar.sk)

BRATISLAVA – Kriminálny román Havranie dievča švédskeho autora, ktorý sa podpisuje ako Erik Axl Sund, pripravuje vydavateľstvo Ikar. Na pultoch slovenských knižných obchodov sa objaví v najbližších dňoch. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Mária Lešková.

Švédsky triler Havranie dievča je predurčený na to, aby sa stal literárnou senzáciou. Hrdinkami sú dve ženy, policajtka a psychoterapeutka. Prvá vyšetruje brutálnu vraždu mladého chlapca, ktorý nikomu nechýba, druhá už mala vo svojej starostlivosti veľa detí, ktoré sa obeti podobali.

Román je označovaný za prelomový v žánri krimi. Reakcie kritikov i čitateľov všade, kde triler doposiaľ vyšiel, sú ohromujúce. Väčšina sa zhoduje v názore, že Havranie dievča presahuje hranice obyčajného detektívneho románu. Práva na jeho vydanie kúpili doteraz vydavateľstvá v 35 krajinách vrátane Brazílie, Tchaj-wanu a Japonska. Slovenský preklad vychádza 20. marca. 

Vo Švédsku spôsobila kniha veľký rozruch, získala niekoľko žánrových cien, ale vyslúžila si aj dávku kritiky za to, že je to až príliš drsný a násilný príbeh. Podľa niektorých recenzentov je Havranie dievča také kruté, ako doteraz žiadny krimi román nebol. V Česku vychádza kniha s emblémom na obálke Len pre silné povahy.

Švédska akadémia spisovateľov krimi knihu ocenila ako "hypnoticky fascinujúcu psychoanalýzu spracovanú formou kriminálneho románu". Talianske médiá o románe napísali, že je síce temný a hrôzostrašný, ale nechýba mu elegancia a na jeho pozadí cítiť tradíciu ponurých severských príbehov. 

"Havranie dievča je hlboko desivý román, temný príbeh, ktorý vyniká aj v rámci tradičnej škandinávskej detektívky. Psychologický triler, ktorý analyzuje ľudskú dušu a zabára sa hlboko do ľudských nerestí a podvedomých zvráteností," uviedol taliansky portál sololibri.net. "Havranie dievča je triler, ktorý sa podobá studenému a temnému domu plnému zlovestného tajomstva. Autori Havranieho dievčaťa dokonale ovládajú psychologické modely správania a tiež vedia, ako vytvoriť úžasné finále," hodnotia román holandské médiá. 

Autori Jerker Eriksson a Hĺkan Axlander Sundquist viac ako desať rokov experimentujú s hudbou, filmom a umením. Absolvovali viacero turné po Ukrajine, Rusku, Bielorusku a Poľsku s elektropunkovou kapelou I love you baby. Temný psychologický triler Havranie dievča napísali pod pseudonymom Erik Axl Sund. Zo švédskeho originálu Krakflickan (Viktoria Bergmans Svaghet) preložila Jana Melichárková.

Knihu Havranie dievča nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk alebo v celoslovenskej sieti kamenných predajní Libri (zoznam tu)>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu