Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pocity mesta

Pocity mesta
Pocity mesta (Zdroj: Knižná revue)

Zasnežená socha v centre Bratislavy či starý komín pripomínajúci zašlé časy. To je len zopár maličkostí, okolo ktorých prechádzame...

Dynamizmus nášho hlavného mesta neustále mení jeho tvár a s ňou sa meníme aj my. Mladá spisovateľka Diana Mašlejová prichádza po troch rokoch s novou knihou Maják (Limerick). Po úspechu jej debutovej zbierky fragmentov Aj o vetre pokračuje v krátkych príbehoch, ktorých charakter pripomína skôr dejové úvahy. Túto mozaiku poskladala z prchavých okamihov a atmosféry mesta, v ktorom žije. Mašlejová v nich necháva visieť myšlienky vo vzduchu a nie každú dopovie...

Na mesto sa pozerá cez detstvo a maličkosti v nej prebúdzajú dávnu nostalgiu za pocitom stálosti a nemennosti. Pre Mašlejovú predstavuje dôležitý útržok jej stratenej nevinnosti starý komín, ktorý v detstve vnímala ako maják. Autorka podvedome kritizuje aj svoju generáciu a pózu mladých intelektuálov, ktorí chcú navonok od života duchovné hodnoty, no zároveň sa ako ľudské bytosti necítia byť dostatočne vyzretí. V mnohých jej príbehoch je v úzadí idea čakania na životný zvrat.

V ďalších rozprávaniach zase prevláda silný motív marketingového sťahovania mladých duší, lesk firemného znásilnenia s vidinou pozlátky či prebudenie sa do reality a vyhorenie zo života. Láska predstavuje často iba brutálnu kulisu k ľudskému neuspokojeniu. V knihe Maják absentuje spoločenská angažovanosť mladej generácie, keďže Diana Mašlejová si radšej všíma detail každodennosti. V jej vnútornom prežívaní sú podstatné výjavy z mesta, prírody, ako aj z ľudských vzťahov.

Určiť presnú formu knihy je ťažké, keďže niekto môže jej príbehy vnímať ako básne v próze – autorka nazýva svoje poviedky krátkymi prózami. Pokojne ich však môžeme nazvať aj glosovaním duše či preletom nad myšlienkovým hniezdom. Spisovateľka má rada jednoduchý jazyk a dostatok priestoru necháva predstavám čitateľa. Diana Mašlejová je najsilnejšia v krátkych konštatovaniach.

Knižka Maják je zaujímavou zbierkou impresií, pocitov a vnemov, do ktorých Mašlejová pútavo preniesla pocity z mesta, v ktorom žije. Knihu vydal Štefan Chrappa vo svojom vydavateľstve Limerick, kde sa snaží koncepčne podchytiť práve autorov strednej a mladšej generácie píšucich o svojom okolí.

Daniel Hevier ml.

Informácie o knihách nájdete v Knižnej revue 4 (19. februára)!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu