Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Najčastejšie zakazované knihy!

Najčastejšie zakazované knihy! Zobraziť galériu (8)
Najčastejšie zakazované knihy! (Zdroj: Ikar)

Spomínate si na film Carrie z roku 1976? Mnohí o považujú za najlepšiu kingovskú filmovú adaptáciu. Samotná kniha je však mega sústo - pre viaceré šokujúco krvavé scény a zobrazenie ničivej nenávisti a deštrukcie patrí Carrie k najčastejšie zakazovaným knihám na amerických školách a filmová verzia je zakázaná napríklad vo Fínsku. Teraz sa Carrie vracia v novom knižnom vydaní. Pozrite si všetkých 7 knižných tipov portálu Topky.sk.

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Dlhý list mame (Waris Dirie)
Waris Dirie má na Slovensku už vyše 100.000 fanúšikov. Toľko čitateľov si kúpilo jej knihy vrátane hitu Púštny kvet a určite sa potešili ďalšej jej knihe. Tentoraz ešte osobnejšej – Waris píše list svojej mame, v ktorom sa jej zdôverí s temný tajomstvo o ktorom doteraz nikto nevedel. Jej mama totiž vážne ochorela, Waris ju previezla zo Somálska do Viedne, vybavila najlepších lekárov, operácia dopadla úspešne...no rodinné šťastie netrvá dlho. Jej mama odmieta moderný západný svet, nechápe Waris, priepasť medzi nimi sa zväčšuje a vtedy sa rozhodne napísať list...

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Čas lovcov (Gerritsenová Tess)

„V tú noc, keď mala zomrieť trinásťročná Claire Wardová...“  - uznajte, Tess dokáže navodiť mrazivé otázky už v prvých slovách celej knihy. Opäť sa dostávajú do akcie detektívka Jane Rizzoliová a súdna lekárka Maura Islesová, ktorým to na papieri svedčí lepšie ako v televíznom seriáli. Tentoraz ide o Teddyho, ktorý už prežil krvavý masaker dva razy, no tentoraz sa neľútostný zabijak dostane až príliš blízko. Pomôže Teddymu umiestnenie v exkluzívnej škole Evensong, kde je základom výučby umenie prežiť v nemilosrdnom svete? Podarí sa Rizzoliovej zachrániť ďalšie ľudské životy?

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Záhrada horúceho piesku (Corban Addison)
Tento šikovný mladík sa u slovenských čitateľov už uviedol nádherným príbehom Kroky k slnku a aj jeho novinka dáva tušiť, že to bude príjemné a vonkoncom nie povrchné čítanie. Mladá americká právnička Zoe spolupracuje s mimovládkou v boji proti sexuálnym útokom na deti v Južnej Afrike. Jednej noci sa do nemocnice v zambijskej Lusake dostane znásilnené dievčatko, ktoré je v šoku a jeho totožnosť je záhadou. Keďže aj Zoe v minulosti zažila obrovskú zradu a bolesť, utrpenie neznámeho dievčatka prežíva veľmi intenzívne a je odhodlaná odhaliť páchateľa.

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Čisté rúčky (Miro Jaroš)
Ďalšia kniha do série edukatívnych knižiek, ktorú rozbehol Ikar. Verte, či nie, umývanie rúk môže byť zábava! Text napísal Miro Jaroš a spolu s deťmi naspieval pesničku o tom,  prečo je dôležité mať čisté ruky. Deti sprevádza príbehom  medvedík čistotný. Nechýba CD s dvomi verziami pesničky - jedna  Zaspievaj si s Mirom a druhá karaoke verzia Zaspievaj si sám. Knihu veľmi pekne ilustrovala Mária Nerádová.  Objavil som svoje ďalšie ja, o ktorom som predtým netušil,“ tvrdí Miro Jaroš. „Oveľa viac teraz vnímam svet detí. Vďaka nim sa zo mňa stáva malý chlapec a žijem akosi viac bezstarostne.

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Carrie (Stephen King)
Prvý publikovaný a zároveň najkratší román kráľa hororu sa vracia v novom vydaní...a v kinách v remaku. Príbeh je notoricky známy - sedemnásťročná Carrie je outsiderka v škole i v živote. Odmalička robí všetko pre to, aby sa vyrovnala ostatným, ale nedarí sa jej. Nepeknú, neobľúbenú, zakríknutú stredoškoláčku ešte aj doma priam terorizuje fanaticky nábožná matka. Carrie si však jedného dňa uvedomí svoje mimoriadne vrodené schopnosti, ktorých rozsah sama sotva tuší. Je telekinetička – silou vôle pohybuje predmetmi. A keď ju na školskom majálese opäť surovo ponížia, jej pomste nič nestojí v ceste...

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Ako sa snežienky takmer zbláznili
Žiadna novinka – nie sme na svete sami. Ale občas sa takto správame. Ničíme a špiníme našu krajinu, nesprávame sa k nej slušne. Preto Peter Stoličný napísal 16 rozprávok o tom, čo všetko sa v našej prírode môže stať. Našťastie, sú to veselé príbehy, pretože v každom stihne toho, kto škodí prírode, trest. Deti spolu so zvieratkami, s rastlinkami, trpaslíkmi a ďalšími hrdinami rozprávok zažijú veľa dobrodružstiev, vďaka ktorým si ich isto obľúbia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu odporúča túto knihu ako materiálny didaktický prostriedok pre 1.stupeň ZŠ.

Najčastejšie zakazované knihy!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Deti palisandra (Sahar Delijani)
Nadčasová dráma o troch generáciách v ďalekom Iráne, ktorý je zrazu oveľa bližšie a my s nimi prežívame utrpenie i krásy života. Autorka čerpala zo skutočných zážitkov priateľov i svojej rodiny, preto je príbeh nanajvýš autentický. Rozprávanie začína uväznenou ženou, ktorej sa narodí dieťa a to prinesie do jej života nádej. Dievčatko rastie a pýta sa, ako možno prežiť v krajine, ktorá pripomína jedno veľké väzenie. Aj tu sa však ľudia vášnivo milujú, budujú vzťahy, bránia svoje rodiny, vychutnávajú si život. Strhujúci príbeh v porevolučnom Iráne.

Milan Buno, knižný publicista

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu