Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Johnyho espresso

Martin Kráľ Zobraziť galériu (4)
Martin Kráľ (Zdroj: Simona Oswaldova Photography)

Publikácia Johnyho espresso (autor Martin Kráľ) vyšla v roku 2012 a bola „vydaná nákladom vlastným “. Toto nie je bežný spôsob vydávania kníh. Po jej pozornom prečítaní si však čitateľ môže (možno aj musí) položiť otázku, prečo ju nevydalo niektoré slovenské vydavateľstvo.

Johnyho espresso je mimoriadne zaujímavé čítanie. Je to spolu 21 krátkych textov na 57 stranách – je to niečo ako kytička otvorených osobných, takmer intímnych vyznaní mladého autora. Je to súbor jeho životných príbehov.

Všetky tieto krátke životné príbehy majú zreteľný, ľahko vnímateľný cieľ: poslúžiť čitateľovi ako príklad osobného postoja, osobného hodnotenia, a najmä poučenia, ako vnímať a hodnotiť to, čo mladého človeka na začiatku jeho životnej cesty stretáva, aké poučenie si osvojovať, ako sa s mladistvým optimizmom vyrovnávať aj s tým, čo je (alebo môže byť) subjektívne nepríjemné, ťažké.

Možno povedať, že tieto príbehy a skúsenosti by mohli slúžiť priam ako subjektívna realita, ako (možno ešte nepoznaný) zážitok a skúsenosť samého čitateľa.

Autor sám do niektorých príbehov vkladá vážne a pozoruhodné poučenia, niektoré príbehy takýmto poučením končí. Knižka Johnyho espresso je pri tomto pohľade aj akási učebnica pre každého mladého človeka v rokoch dospievania, v čase prvých vážnych životných príbehov.

Veľmi dôležité je, že tieto texty, osobné autorské vyznania, nabádajú čitateľa k optimizmu, k viere, že život – ak sa žije s pozitívnym postojom, ak sa v ňom rešpektujú známe etické princípy, ak sa ešte vníma aj hierarchia hodnôt, ktorá má ako najvyšší cieľ spoločné, všeľudské dobro – taký život prináša ako ovocie silu, uspokojenie i radosť. O tom je táto knižka. Toto je optimizmus a poučenie knižky Johnyho espresso

Martin Kráľ nie je len mladým spisovateľom ale aj klaviristom, umenie mu bolo odmalička blízke a kto z vás by sa chcel dostať ku knížočke Johnyho espresso, Martina môže kontaktovať na jeho facebook stránke:  Martin Kráľ - Pianist

Knižočku Johnyho espresso treba vrelo odporúčať najmä našej dospievajúcej, inými, neraz aj primitívnymi cieľmi nasycovanej mládeže. Je to vítaný korektív povrchných reklám klamlivých životných úspechovsveta, ktorý nás dnes obklopuje. Poteší, pobaví aj poučí každého čitateľa.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu