Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Žijeme v dobe jedovej!

Knižné novinky Zobraziť galériu (8)
Knižné novinky (Zdroj: Ikar)

Časopisy, televízia, reklama v obchodoch aj na bilbordoch nás neustále presviedča, čo je pre nás prospešné a dobré...no málokedy dopovedia, či to je naozaj zdravé. Určite ste si všimli, že podobné odporúčania sa väčšinou riadia požiadavkami biznisu. Pritom overené a preukázané informácie sa k nám dostávajú zložitými cestami a potichu, pretože znamenajú značný zásah do ziskov firiem. Absurditou potom je, keď si už samotní odborníci protirečia. Ako sa v tom má vyznať bežný laik? Poradíme.

Pozrite si 7 knižných tipov portálu Topky.sk.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)
Doba jedová (Strunecká – Patočka)
Kniha, ktorú by si mal prečítať každý – fundovaní autori ponúkajú zaujímavé čítanie a množstvo podnetov na zamyslenie, aj užitočné rady. Bude sa vám krútiť hlava, koľko škodlivých látok je v potravinách, nápojoch, kozmetike i liekoch. Ale budete si tiež dávať lepší pozor, keď zistíte ako nás reklama, médiá a neraz aj samotná medicína zavádza a informuje minimálne nedostatočne. Med, zákerný glutamát, energetické nápoje, nebezpečný aspartám, ale tiež vitamíny, očkovanie, škodlivá kozmetika  a toxíny v našom prostredí. Užitočná príručka, ktorá núti zamyslieť sa a urobiť nápravu.
Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Ozveny viny (Charlotte Linková)

Keď najúspešnejšia nemecká autorka súčasnosti čosi napíše, rozhodne to má úspech a šancu byť sfilmované. Jej novinka Ozveny viny nasleduje tradície najlepších anglických detektívok. Predstavte si ospalé mestečko na severe Anglicka. Drsná pustatina, strmé útesy, rozbúrené more...a dve brutálne vraždy. Ak si myslíte, že poznáte svojich susedov, môžete byť na omyle. Niekedy sa pod povrchom skrývajú temné a hrozivé tajomstvá. 
Do vyšetrovania sa púšťa inšpektorka Almondová, ktorá sa zrazu ocitne pred psychicky narušeným vrahom, ktorý spriada hrozné plány... 

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Čítanie z tváre (Richard Webster)
Možno aj vám rodičia v detstve vraveli – „Nikdy neposudzuj ľudí podľa vzhľadu.“ Neriaďte sa tým vždy, napríklad z tváre sa dá toho veľa vyčítať. Dokonca do istej miery aj povahu dotyčného. Bývalý kúzelník R.Webster zhrnul do svojej knihy Čítanie z tváre tipy, ako čítať z tváre, čo si všímať a čo znamenajú povedzme vyčnievajúce lícne kosti, nos zahnutý nadol, okrúhla brada alebo oblúkové horné viečka. Užitočné rady, ktoré vám pomôžu počas dôležitých stretnutí, pracovných pohovorov alebo na prvom rande. 

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Dcéra šialenca (Megan Shepherdová)
Na temných miestach je aj láska smrteľná. Keď ste navyše dcéra šialenca a vyberiete sa na ostrov smrti, máte o zimomriavky postarané. Príbeh o 16-ročnej Juliet, ktorá sa pretĺka životom sama po škandále, ktorý spôsobil výskumom jej otec, doktor Henri Moreau. Ten navyše zmizol a jeho meno zostalo spojené s nehumánnymi postupmi pri vedeckých pokusoch, ktoré mu však nikto nedokázal. Keď sa Juliet dozvie, že otec žije a pracuje na opustenom tropickom ostrove, rozhodne sa zistiť, či sú obvinenia pravdivé... Dynamický príbeh zahaľuje tajomstvo, nechýbajú nečakané zvraty, takže v rukách sa vám ocitne kniha, ktorú budete čítať dlho do noci.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Rok v ovocnej záhrade (Ivan Hričovský)

Praktické rady záhradkárom, o čo a kedy sa postarať v ovocnom sade, či v záhrade. Plnofarebná príručka prehľadne rozdelená podľa mesiacov a navyše od uznávaného odborníka Ivana Hričovského, nestora slovenského ovocinárstva a záhradkárstva. Tabuľky, drobné rady, odporúčania, nákresy aj fotky. Neoceniteľná knižka, ktorá by nemala chýbať v knižnici žiadneho záhradkára. Od sadenia, cez výživu a hnojenie, zavlažovanie, regulovanie rodivosti až po ochranu a zber. Nechýba téma očkovania a vrúbľovania, biozáhradka a podrobné, no zrozumiteľné postupy, ako čo zlepšovať. 

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Ranný svit mesiaca (Jude Deverauxová)

Dokáže prežiť láska aj napriek veľkej vzdialenosti? Vedeli by ste obetovať svoj profesionálny život, aby mohli byť so svojou novou láskou?
Hrdinkou príbehu je maliarka Jecca, ktorá opustí New York a rozhodne sa stráviť leto v idylickom mestečku Edileane. Tam narazí na Tristana, príťažlivého a obetavého miestneho lekára. Okamžite medzi nimi preskočí iskra, no obidvaja sú z odlišných svetov. A oni sa zrazu musia rozhodnúť. Vidiek alebo Big Apple? Kto z nich sa vzdá svojej profesie? Dokáže láska aj hory prenášať?

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ikar)

Poznáš Slovensko?

Na záver jeden úžasný tip, ktorým vám vyplníme voľné chvíle. Práve vyšla spoločenská hra Poznáš Slovensko?, ktorá nahradí aj viacero kníh. Môžete absolvovať imaginárnu cestu po Slovensku, odpovedať na otázky z kultúry, histórie, o prírode i turistike, dobre sa zabavíte a ešte sa aj všeličo naučíte. V škatuli hry Poznáš Slovensko? nájdete hrací plán s ilustrovanou mapu Slovenska – z jednej strany Príroda, z druhej Kultúra.  K tomu 300 kartičiek v štyroch skupinách, slepé mapy, fotohádanky, kartičky s prekvapeniami, figúrky a kocku.
Príjemnú zábavu!

Milan Buno, knižný publicista

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu