Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nová Rowlingová...zaplní Prázdne miesto?!

Knižné novinky Zobraziť galériu (8)
Knižné novinky (Zdroj: Milan Buno)

Konečne vychádza novinka J.K.Rowlingovej, ktorú preslávil mladý čarodejník Harry Potter. Prázdne miesto je jej prvý román pre dospelých a slovenskí čitatelia budú môcť konečne rozlúsknuť rébus: dokáže „Jo“ písať iba pre deti, alebo zvládne aj dospelácke romány? Zaplní prázdne miesto po Potterovi a „nasýti“ čitateľov hladných po jej rozprávačskom majstrovstve? Pozrite si 7 knižných tipov portálu Topky.sk.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)
Prázdne miesto (J.K.Rowlingová)
Zabudnite na Harryho Pottera, neporovnávajte. Berte Prázdne miesto ako samostatnú knihu skvelej spisovateľky a bude sa vám páčiť. Od prvých strán dokazuje svoj rozprávačský talent – štyridsiatnik Barry nečakane zomrie a zanechá po sebe prázdne miesto v mestskom zastupiteľstve. Po prvotnom šoku sa spúšťa vojna, akú mestečko Pagford nezažilo. Vášne, pokrytectvo, intrigy a nečakané odhalenia. Kto vyhrá vo voľbách? Trocha humoru, satiry a výborný pohľad na život nižšej sociálnej vrstvy.
Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Tak som to chcela (Erika Hornáková)
Zdá sa, že hlad po románoch pre ženy neklesá, čoho dôkazom je aj čoraz populárnejšia edícia Príbehy z kabelky. Už 15.príbeh Tak som to chcela rozpráva o Sáre, ktorá žije v pokojnom manželstve, no nečakané udalosti ju prinútia prehodnotiť doterajší život. Príbeh má všetko, čo potrebuje takáto oddychovka: lásku, priateľstvo, rodinné zázemie, milé aj menej príjemné postavy a odkaz: ak po niečom naozaj túžite, dokážete sa presnívať až do reality.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Môj krutý princ (Gaelen Foleyová)
Napísať romancu s riadnou dávkou akčnosti a dobrodružstva, to chce umenie. Gaelen Foleyová ho ovláda, čo dokazuje aj pri štvrtej knihe svojej série – Môj krutý princ. Nechýba samozrejme láska, romantika, ale aj tajomná spoločnosť Inferno, diabolský plán, divoké naháňačky, zrada, vraždy a intrigy. Jedinou otázkou zostáva: podarí sa Emily zachrániť Drakea? Alebo Drake rituálne obetuje priateľku z detstva?

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Výlet do neba (Mary C.Nealová)
Skutočný príbeh o lekárke, ktorá sa dostala „na druhú stranu“. Na dovolenke v Južnej Amerike sa pri splavovaní rieky dostala pod vodopád, zakliesnená sa nedokázala dostať von a utopila sa. Napokon ju dokázali oživiť, no mesiace ležala v nemocnici, bola pripútaná na vozík a teraz napísala o svojej ceste za hranicu života knihu. Nehodu i uzdravenie berie ako zázrak, pretože mohla nazrieť tam, odkiaľ sa len málokto vráti...

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Žltý svet (Albert Espinosa)
Jarno-letná, výrazná obálka pritiahne zrak...a obsah vnímavých rozhodne inšpiruje. Espinosa prežil desať rokov zápasu so zákernou rakovinou a všeličo sa naučil. Vyhral niekoľko súbojov so smrťou, preto jeho príbehy prekypujú životom. Sú plné slnka, nádeje, pozitívnej energie a radosti. A nechýba im humor. To, že Žltý svet vyšiel už v 35.vydaniach, možno svedčí tak trochu aj o nedostatku šťastia a optimizmu v našich životoch.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Pohádka (Jonas T. Bengtsson)
„Je mi šest let. A zrovna zastřelili Olofa Palmeho.“ Takto mrazivo sa začína Pohádka dánskeho autora Bengtssona, ktorý predstavil novinku pred pár dňami aj v susednom Česku. Rozprávačom Pohádky je šesťročný Petr, ktorý sprevádza svojho „túlavého“ otca. Každý domov je len dočasný a namiesto povinnej školskej dochádzky získava Petr školu života. Výrazný motív vzťahu otca a syna, sociálne vylúčenie, psychická choroba a symbolická rovina (rozprávky o kráľovi a princovi), robí z Pohádky naozaj zaujímavé čítanie.

Knižné novinky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Milan Buno)

Moja planéta
Ak aj vás vaše deti bombardujú otázkami typu „prečo“, Moja planéta je tá správna detská encyklopédia, ktorá ich minimálne na pár hodín zamestná:) Množstvo poučných informácií o topení ľadovcov, ohrozených zvieratách či vražednej horúčave. Krásna grafika a rôzne zábavné skladačky, v strede samolepky zvierat, alebo v prilepenej taštičke kartičky s informáciou, čo sa dá urobiť zo starých časopisov, konzerv či plechoviek. Ideálna knižka pre zvedavcov od 5 rokov.

Milan Buno, knižný publicista

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu