Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americký derviš

Kniha Americký derviš Zobraziť galériu (2)
Kniha Americký derviš

Aké je to byť moslimom a zároveň Američanom? Pakistanský Američan Akhtar Ayad napísal strhujúci román o americkej moslimskej rodine, ktorá sa snaží vyrovnať s vierou, vlastnou identitou a so spolupatričnosťou v osemdesiatych rokoch 20. storočia. „Je to emocionálne silný a brilantne napísaný príbeh, pohľad na stret náboženstva a moderného života,“ zložil knihe poklonu Amazon.

Hrdinom knihy Americký derviš je Hayat, dospievajúci syn pakistanských prisťahovalcov. Doslova rodinnou legendou v ich rodine sa stala teta Mina, krásna a inteligentná, s ktorou sa manžel rozviedol preto, že čítala priveľa múdrych kníh... Hayat sa dozvie, že teta Mina prichádza bývať k nim do Ameriky a od radostného očakávania sa až chveje. Hayatov otec však taký nadšený nie je. Už dávno zanechal fundamentalistický svet a vydal sa vlastnou cestou, čo návšteva z Pakistanu môže skomplikovať.

Teta Mina poodhalí Hayatovi  krásu a silu Koránu, čo chlapca celkom zmení. Jej osobné čaro zmení celú domácnosť zo vždy rozhádanej a smutnej rodiny sa stane oveľa harmonickejšia. No keď Mina spozná židovského lekára Nátana a zamiluje sa doňho, z uhlíka žiarlivosti tlejúceho v Hayatovom srdci vypukne ničivý oheň antisemitizmu. Hayat v mladíckej nerozvážnosti urobí osudovú chybu, ktorá ho bude mrzieť celý život, pretože hrozivé následky postihnú tých, ktorých ľúbi najväčšmi...

Americký derviš si vyslúžil množstvo pochvál a pozitívnych kritík po celom svete.

„Naozaj očarujúci debut.“  (New York Times)
„Dojemný a inteligentný román o duchovnom hľadaní a emočnom zmätku Hyata.“  (The Washington Times)
„Nákazlivo čítavá kniha.“  (Boston Globe)
 

Prečítajte si na BUX.sk úryvok z knihy Americký derviš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu