Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demonštrantov spred KDH vyhnali, zvyšok sa presunul pred sídlo SaS

Protest Gorila v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Protest Gorila v Bratislave

BRATISLAVA – Dnešný protest proti Gorile, ktorý prebieha na Hodžovom námestí v Bratislave od šestnástej, sa s najväčšou pravdepodobnosťou opäť postará o obmedzenia v doprave. Pripravuje sa na ne aj Dopravný podnik Bratislava (DPB) s tým, že k dispozícii má desať záložných vozidiel. Demonštrácia sa dnes koná od 16:00 aj v Košiciach a o sedemnástej začne v Banskej Bystrici, v írskom Dubline zajtra.

Protest Gorila v Bratislave sa dnes začal pokojne. Na námestí pred prezidentským palácom sa zišlo približne 400 ľudí. Okolo paláca sú zátarasy a v pravidelných rozostupoch desiatky policajtov. Zatvorené sú aj všetky okná. Najväčší transparent hlása požiadavku priamej demokracie. Je to zrejme aj hlavnou témou tohto happeningu. Organizátori privítali na pódiu hosťa z Islandu, ktorí viedol demonštrácie pri tamojšej revolúcii. 

Zároveň apelujú na ľudí, aby sa zúčastňovali protestov, lebo sú nespokojní s malou účasťou na tých predošlých. Spomínajú vo svojich prejavoch kritiku daňového a finančného systému, ktoré podľa nich čaká kolaps. Preto zvažujú aj vyhlásenie občianskej neposlušnosti.

Zvyšok protestujúcich sa presunul pred sídlo SaS

Posledná hŕstka protestujúcich v Bratislave sa presunula pred sídlo SaS, kde na nich čakali opäť ťažkoodenci a pred Liberálny dom priviezli aj vodné delo. Vedenie strany SaS Richard Sulík, Ľubomír Galko, Martin Poliačik a Jozef Mihál vyšli von a diskutujú s protestujúcimi. Pred sídlo SaS sa presunuli spred centrály KDH.

Po tom, čo zvyšok účastníkov dnešného protestu Gorila, ktorí prišli pred sídlo KDH, neposlúchol výzvy polície, aby sa rozišli, hrozilo, že ich bude z parkoviska vytláčať polícia. Po oficiálnom ukončení podujatia organizátormi ostali pred centrálou KDH len tí najvytrvalejší protestujúci. Na zoraďovanie policajtov reagovali tak, že si sadli na zem. Napokon sa však zvyšky účastníkov dnešného protestu Gorila zdvihli a presunuli sa spred centrály KDH pred sídlo strany SaS, ktoré je neďaleko.

Protest oficiálne skončil, niektorí ostávajú

 

Organizátorka Ľuba Lehotská oficiálne protest ukončila a vyzvala účastníkov aby sa rozišli. Napriek tomu niektorí ostali pred sídlom KDH, pália sviečky, vykrikujú heslá a čakajú ako sa bude formovať atmosféra.

Časť demonštrujúcich nehodlá odísť. Sadli si pred ťažkoodencov a začali sa modliť otčenáš.

Líder strany Ján Figeľ dnes dopoludnia poukázal na to, že hodnoty ako sloboda, demokracia a právny štát, za ktoré demonštranti bojujú, si vyžadujú predovšetkým osobnú angažovanosť a zodpovednosť. "Som rád, že dnes môžu mladí ľudia slobodne vyjadrovať svoje názory a pozývam ich nielen na vyjadrovanie názorov, ale aj na priamu, osobnú angažovanosť v politike. To je vždy adresnejšia a účinnejšia odpoveď, než len vyjadrovanie názorov," komentoval plánovaný pochod protestujúcich.


Pred KDH lietal toaletný papier!

 

Približne tri stovky účastníkov protestu Gorila v Bratislave sa presunuli pred budovu, v ktorej sídli KDH. Hoci sa v dave pohybovalo aj niekoľko radikálne naladených mladých ľudí, nikto z nich sa nepokúsil prekonať policajný kordón.

Demonštranti hádzali ponad hlavy poriadkových síl kotúče toaletného papiera a pokrikovali heslá ako "KDH do basy" a "policajný štát". Vzhľadom na to, že budova nebola označená straníckym logom, útoky na samotný objekt sa nekonali, niektorí účastníci pochodu dokonca najprv prešli mimo straníckej centrály. Asi 20 minút po príchode sa demonštranti začali v malých skupinkách rozchádzať, na Bajkalskej ulici však stále ostávajú asi dve stovky protestujúcich.

 

Prvá časť demonštrantov po polhodine dorazila k centrále KDH. Čakali tam na nich ťažkoodenci, ktorí zatarasili vchod do sídla strany.
 

Krátko po 17.30 h sa podľa pôvodného plánu demonštranti pohli smerom k sídlu KDH na Bajkalskej ulici.

Dav sa za asistencie polície presúva pred centrálu KDH

 

Dav sa presúva cez Americké námestie smerom k Záhradníckej ulici. Ich pochodu cez mesto bude asistovať polícia, prejdú cez Kollárovo námestie a ďalšie ulice až na Bajkalskú ulicu. Toaletným papierom nakoniec demonštranti nehádzali, údajne si ho šetria na centrálu KDH.

Demonštrantov spred KDH vyhnali,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Demonštranti by sa podľa plánu mali presúvať smerom na Bajkalskú. Dnešný protest takisto, ako minulý, by sa mal končiť pred centrálou KDH spievaním hymny.

Demonštrantov je už vyše 400, majú hádzať toaletným papierom

 

 Zhruba hodinu po začiatku protestu sa počet demonštrantov zvýšil na zhruba 400 ľudí. Organizátori protestov, tak ako aj minulý týždeň, dali priestor na scéne pre krátke príhovory účastníkov. Podľa pôvodného plánu by sa malo zhromaždenie v priebehu nasledujúcej hodiny začať presúvať k straníckej centrále KDH.

Na zostrojenom pódiu doteraz vystupovala hlavne Ľubica Lehotská. Ďalších popredných organizátorov Petra Pčolinského a Luciu Gallovú zatiaľ medzi demonštrantmi nie je vidieť. Pri pódiu je niekoľko balení toaletného papiera, účastníci protestov na internete avizovali, že ním zahádžu sídlo prezidenta.


Gorila 5 na Hodžovom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V dave ľudí koluje mikrofón, každý kto chce môže povedať svoj názor. Ľudia ho môžu vypískať alebo mu zatlieskať na znak súhlasu.

Medzi stovkami protestujúcich sa objavila aj skupina mladých ľudí s transparentmi Nechceme budúce Gorily 99%. Na nich sú zobrazené tváre niektorých predstaviteľov strany 99% ako aj SDĽ. Títo mladí ľudia majú aj letáčiky, na ktorých sa píše, že 99 % je podvodný projekt miliardárov.

Už aj medzi organizátormi vznikajú drobné roztržky. Vtipná situácia nastala, keď jeden z rečníkov Tomkuliak odmietol odovzdať mikrofón po uplynutí svojho času na príhovor. Až po naliehaní organizátorky, aby dal priestor aj iným, nakoniec podľahol.
 

Demonštranti zrejme opäť obmedzia dopravu


Prvé bratislavské zhromaždenie na Námestí SNP sa uskutočnilo v čase od 15:00 do 16:00. Druhé prebieha od 16:00 na Hodžovom námestí. Odtiaľ sa približne o 17:30 presunú cez Námestie 1. mája, Kollárovo námestie, Mickiewiczovu ulicu, Americké námestie, Odborárske námestie, Záhradnícku a Bajkalskú ulicu k centrále KDH.

Protestný pochod tak zrejme opäť vyradí niektoré linky mestskej hromadnej dopravy, predpokladá DPB. Meškanie sa môže dotknúť liniek trolejbusov číslo 203, 205, 206, 207, 208, 212 a autobusov číslo X13, 31/39, 34, 50, 59, 68, 74, 80, 94, 98. V prípade väčšieho počtu účastníkov akcie môžu mať obmedzenia vplyv na premávku autobusových liniek 21/25, 66, 78, električiek 1, 4, 9, 11, 14, 16 a trolejbusových liniek 201, 209 a 210. Cestujúca verejnosť bude informovaná online na www.dpb.sk.


Gorila aj v Košiciach a Banskej Bystrici, v Poprade diskusia

 

Protestná akcia sa dnes koná aj v ďalších dvoch slovenských mestách. V Košiciach pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici (blízko vedeckej knižnice) sa začala o 16:00. Organizátori na facebookovej stránke vyzývajú sympatizantov, aby si priniesli transparenty a vyjadrili svoj názor, podľa facebookovej stránky protestu má ísť o pokojnú akciu. V Banskej Bystrici sa začne rovnako o 17:00 na Námestí SNP. Organizátori zaujmú stanovisko k predčasným parlamentným voľbám a ostatným udalostiam, ktoré sa odohrali počas tohto týždňa. Informovali o tom organizátori Erik Leitner a Marek Šlosár. Rovnako aj v Košiciach

Organizátori popradských protestov Gorila pripravili pre ľudí diskusné fórum pod názvom Podtatranské dialógy. V nedeľu 4. marca sa stretnú s obyvateľmi mesta a okolitých obcí na Mestskom úrade v Poprade. Diskutovať budú o vplyve občanov na veci verejné a o protestoch Gorila. Začiatok je naplánovaný na 17:00. Účasť prisľúbil aj historik, politológ, mediálny analytik a občiansky aktivista Eduard Chmelár. "Chceme ľuďom poskytnúť kvalitné informácie, a preto sme vsadili aj na odborníkov. Pán Chmelár sa dlhé roky venuje otázkam riešenia korupcie. Keďže nepatrí do organizačného tímu protestov Gorila, bude môcť konfrontovať svoje postoje a názory s tými našimi," povedal hlavný organizátor protestov pod Tatrami Zbyňo Džadoň.

Na fóre sa zúčastní aj filozof a psychológ Peter Nedoroščík z Občianskeho združenia Utópia. Ten ľuďom vysvetlí princípy a možnosti participatívnej demokracie. Hosťom Podtatranských dialógov bude aj študent práva Miroslav Hrivík, ktorý sa vo veľkej miere podieľal na kompletizácii štyroch základných požiadaviek protestujúcich na zákonodarcov.

 

K protestu sa pridajú posledný raz aj v Írsku
 

V sobotu 3. marca budú Slováci žijúci v Írsku druhý a zároveň aj poslednýkrát protestovať proti kauze Gorila. „Protest Gorila v Dubline bude v sobotu posledný, ďalej chceme pokračovať smenej radikálnymi iniciatívami, takže sa pripájame k Občianskej výzve 2012. Ďalej podporujeme organizátorov v Bratislave, ale zároveň vychádzame s otázkou: Čo ďalej?“ hovorí spoluorganizátor dublinského protestu Patrick Linhart.

K iniciatíve Občania 2012 sa zahraniční Slováci podľa jeho slov pridávajú aj preto, lebo veria, že iba vjednote je sila. "Budeme sa snažiť apelovať na kolegov z Veľkej Británie, Islandu a Prahy, aby vyjadrili, ako by sme mohli rozumne pokračovať v tom, čo sme spoločne začali,“ priblížil ďalšie kroky Linhart.

Iniciatíva Občania 2012 vznikla, keď sa časť organizátorov Protestov Gorila v Banskej Bystrici, Martine, Žiline, Zvolene a Spišskej Novej Vsi rozhodla presadzovať požiadavky na zlepšenie demokracie na Slovensku už nie protestmi na námestiach, ale formou zbierania podpisov pod občiansku výzvu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu