Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štvrtá demonštrácia sa skončila, pokračovať by sa malo v stredu a piatok!

Demonštranti kráčajúci k sídlu Smeru Zobraziť galériu (12)
Demonštranti kráčajúci k sídlu Smeru

BRATISLAVA – Už štvrtý bratislavský protest Gorila sa začal asi o pol štvrtej poobede netradične na Hviezdoslavovom námestí. O 17:30 sa demonštrujúci začali presúvať na Trnavské mýto. Tam oficiálne skončili protest. Asi 500 ľudí ďalej pokračovalo pred sídlo SDKÚ a ďalej pred Smer. V sprievode ťažkoodencov sa potom opäť vrátili pred SDKÚ.

Zopár nadšencov sa rozhodlo to znova skúsiť pred sídlom Smeru. Organizátori sa dištancujú od týchto skupiniek.

Protest gorila 4 - večer

Atmosféra sa postupne upokojila. Počet policajtov sa odhaduje na približe 200. Dav demonštrantov sa opäť vybral späť k sídlu SDKÚ. MHD môže meškať do 10 minút.

Po niekoľkých minútach sa vybral dav s výkrikmi "Poďme na Fica" pred sídlo strany Smer-SD. Vajíčkovú spŕšku však centrála socialistov nedostala. Policajti zahatali prístupové chodníky a tak protestujúci ostali niekoľko desiatok metrov od budovy, kde skandovali heslá ako napríklad Fico do basy, dosť bolo goríl, hanba vám. Polícia nemusela ani pred sídlom SDKÚ ani pred centrálou Smer-u zasiahnuť. Okolie sídla Smeru je prístupné len pre ľudí bývajúcich v tesnej blízkosti.

Niekoľko desiatok nahnevaných ľudí, ktorí sa presunuli po oficiálnom skončení protestu Gorila, zasypalo centrálu SDKÚ-DS vajíčkami. Po niekoľkých desiatkach vajec, ktoré hodili do zamknutých dverí kultúrneho domu Ružinov, kde strana Mikuláša Dzurindu sídli, prišli policajní ťažkoodenci a priestor obkolesili. Následne lietali vajíčka na logo strany, ktoré je na priečelí budovy. Dav skandoval heslá ako "Poďte von!" alebo "Gorily do basy!"


Dav dorazil na Trnavské mýto, kde oficiálne ukončil dnešný protest

Odspievaním hymny demonštranti oficálne ukončili dnešný protest a postupne sa začali rozchádzať. Očakáva sa, že niektoré skupinky ľudí odkráčajú pred sídla politických strán, kde budú pokračovať v protestoch. Ďaľšie protesty su naplánované na stredu a piatok. Polícia pomaly spúšťa dopravu.

Pred centrálou SDKÚ sa nachádza okolo 12 policajtov pripravených zasiahnúť v prípade potreby. Dav kráčajúcich postupne naberá ďaľších ľudí, počet protestujúcich sa momentálne odhaduje na 2000 ľudí. Zazneli už aj prvé výbuchy!

Asi tisícka protestujúcich sa presúva z Hviezdoslavovho námestia po plánovanej trase na Trnavské mýto. Dav vedie auto, z ktorého megafónom burcujú ľudí. Tí kričia tradičné: "Gorily za mreže!" Organizátori účasť odhadujú na 2000 ľudí, chcú predložiť obrazové dôkazy.

Na Vajanského nábreží sa pri prechode demonštrantov vytvorili kolóny, keďže polícia tam zastavila premávku. Čakajúcim šoférom to však zrejme nevadilo, protestujúcich podporili trúbením.

Protest Gorila 4 sa začal asi s polhodinovým predstihom na Hviezdoslavovom námestí. Teploty sú výrazne priaznivejšie, v Bratislave je 13 °C. Momentálne je však na mieste len niekoľko stoviek ľudí, na začiatku ich mohlo byť 300. Okrem demonštrujúcich klesol aj počet transparentov, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou predošlých protestov. "Poďte medzi nás, musíme to vyriešiť. Neprechádzajte len tak okolo," nabádala ľudí prechádzajúcich po námestí jedna z organizátoriek akcie Ľubica Lehotská s tým, že "len spolu sme veľká sila, spolu dokážeme zmeniť svet".

Protest Gorila 4 na
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)


S prejavmi hneď na úvod vystúpili organizátori protestu Lucia Gallová, Ľubica Lehotská a Peter Pčolinský. Zároveň vyzvali ľudí z davu, že ak chcú, môžu sa pridať k rečníkom. Za mikrofón sa postavil aj muž v klobúku, ktorý sa na poslednom proteste pohádal práve s Luciou Gallovou. Po jeho vystúpení by sa mal dav začať presúvať smerom do Ružinova.

Na protestujúcich sa pre istotu prichystali aj v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí. Po skúsenostiach z minulých akcií pozatvárali veľké okenice na celej budove paláca. Protestujúci by ho však podľa plánu mali zďaleka obísť.

Na dnešnú akciu boli upozornení aj na americkej ambasáde, ktorá sídli práve na Hviezdoslavovom námestí. Centrála SDKÚ, ku ktorej by mal následne smerovať pochod, chcú v čase protestu zavrieť. "Bola tu polícia, ktorá nás informovala o tom, že sa tu môže konať protest. Nakoľko je to verejný priestor, my sídlime v kultúrnom dome Ružinov, tak sa správca budovy rozhodol od 17.00 h budovu uzavrieť," povedal Michal Lukáč.

Sprievod sa bude presúvať nasledovne (keďže dav sa pohol až o 17:30, treba počítať s 20 minútovým oneskorením):
Štvrtá demonštrácia sa skončila,
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook)


Polícia odporúča vodičom vyhnúť sa viacerým uliciam medzi 17:00 až 19:00, ktoré budú kvôli protestu čiastočne uzavreté. "Približne o 17:30 sa sprievod presunie cez Rybné námestie, Vajanského nábrežie, Dostojevského rad, Karadžičovu a Krížnu ulicu na Trnavské mýto," povedal staromestský hovorca Tomáš Halán. Protest je oficiálne ohlásený tak v mestskej časti Staré Mesto ako aj v Ružinove.

"Upozorňujeme vodičov, aby sa v uvedenom čase, ak je to možné, tejto trase vyhli a využili na prejazd do severovýchodnej časti mesta Staromestskú ulicu a na prejazd do západnej časti mesta Košickú ulicu a most Apollo," dodala s tým, že polícia žiada vodičov, aby sa v čase dopravných obmedzení riadili pokynmi polície, ktorá bude dopravu regulovať.
 

Protest môže obmedziť aj MHD

 

Protestná akcia sa dnes môže výraznejšie dotknúť aj mestskej hromadnej dopravy. Dopravný podnik bude situáciu monitorovať a v prípade potreby trasy liniek odkloní. Ak by došlo k zablokovaniu električkovej dopravy, dopravca má v zálohe desať mimoriadnych autobusov, ktoré bude nasadzovať operatívne. Viac o odklonoch v náhradnej doprave bude podnik informovať na stránke www.dpb.sk.


Polícia sľubuje zvýšené bezpečnostné opatrenia

 

Očakáva sa, že v uliciach bude na zabezpečenie verejného poriadku dohliadať viac policajtov. "Sme pripravení pomôcť zvolávateľom a organizátorom zabezpečiť pokojný priebeh ohláseného zhromaždenia a realizáciu práva na zhromažďovanie a slobodu prejavu," uviedla hovorkyňa bratislavskej polície Petra Hrášková. Polícia je o trase plánovaného pochodu informovaná.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu