Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gašparovič: Demonštranti v proteste Gorila si zmýlili adresu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi podľa slov jeho hovorcu Mareka Trubača záleží na tom, aby sa kauza Gorila prešetrila. Hlava štátu preto trvá na svojom predchádzajúcom stanovisku, ktoré adresovala demonštrujúcim už po prvom bratislavskom proteste Gorila z 27. januára.

"Už sme sa minule vyjadrili, že demonštranti s banánmi si pred Prezidentským palácom zmýlili adresu," povedal prezidentov hovorca. Gašparovič je podľa jeho slov za dôkladné vyšetrenie kauzy a aj preto ešte pred prvým protestom oslobodil od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS Karola Mitríka, ktorého chcú vyšetrovatelia vypočuť v kauze Gorila. Trubač nechcel komentovať, na ktorej adrese by protestujúci boli správne. "Ale ak reagujú na Gorilu, asi vedia, kde sídlia jej údajní aktéri," doplnil.

Protestujúci proti Gorile sa na bratislavskom Hodžovom námestí, kde sídli náš najvyšší ústavný činiteľ, zhromaždili počas prvého aj druhého protestu. Počas januárového protestu bola demonštrácia pred Prezidentským palácom súčasťou oficiálneho programu, v piatok 3. februára sa dav nespokojných ľudí vybral k sídlu hlavy štátu neplánovane. V oboch prípadoch rozhorčení občania zahádzali nádvorie Grassalkovičovho paláca banánmi, vajíčkami či plastovými fľašami. "Tak ako minule i teraz sme museli neporiadok po demonštrantoch upratať na náklady Kancelárie prezidenta SR," reagoval Trubač na najnovší protest.

Medzi základné požiadavky organizátorov protestu Gorila patrí okamžité odvolanie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) z postu šéfa diplomacie, Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) z postu ministra financií, Rudolfa Chmela (Most-Híd) z postu podpredsedu vlády, Juraja Miškova (SaS) z funkcie ministra hospodárstva a Ivana Uhliarika (KDH) z pozície šéfa rezortu zdravotníctva. Svoje miesta by podľa organizátorky protestu Lucie Gallovej mali opustiť aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), podpredsedovia NR SR Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Fico (SMER-SD). Usporiadatelia demonštrácií ďalej žiadajú, aby sa presunuli voľby z marca na september a aby sa prešetrila celá kauza Gorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu