Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lipšic zbavil pre Gorilu mlčanlivosti Gašpara a Rejdu

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) zbavil mlčanlivosti bývalého riaditeľa Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru Tibora Gašpara a bývalého funkcionára úradu Jána Rejdu. Urobil tak na základe žiadosti vyšetrovacieho tímu, ktorý zriadil na vyšetrenie kauzy Gorila.

Obaja bývalí príslušníci Policajného zboru tak môžu poskytnúť informácie na účely trestného konania. TASR o tom informoval hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel. Kauza Gorila poukazuje na údajnú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Lipšic nedávno potvrdil, že Slovenská informačná služba akciu Gorila realizovala. Podľa neho bola legálna a legitímna. Existenciu akcie sa podľa Lipšica podarilo potvrdiť polícii v spolupráci so špeciálnou prokuratúrou a vďaka listinnému dôkazu, ktorý odovzdala v stredu (18.1.) vyšetrovaciemu tímu predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Lipšic ďalej informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. Informácia z ministerstva vnútra mala ísť na Úrad boja proti korupcii, ktorý riadil Tibor Gašpar. Tam dokument s utajovanými skutočnosťami podľa Lipšica 14. mája 2008 protiprávne skartovali. Konanie už preveruje ministerská inšpekcia. Lipšic citoval zo zákonného ustanovenia, podľa ktorého, "ak prijatá spravodajská informácia už nie je potrebná na plnenie úloh adresáta, zašle ju späť spravodajskej službe".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu