Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Kambodži učíme variť mamy, aby sme predchádzali podvýžive detí

Kambodža 2016 | Kurzy varenia organizujú MAGNA pracovníci priamo v komunitách. (c) MAGNA Zobraziť galériu (12)
Kambodža 2016 | Kurzy varenia organizujú MAGNA pracovníci priamo v komunitách. (c) MAGNA (Zdroj: Magna)

V Kambodži iba jedna štvrtina detí medzi 6. a 23. mesiacom dostáva dostatočne výživnú stravu. Nedostatočný príjem potravy ovplyvňuje zdravý fyzický aj mentálny vývoj dieťaťa. I keď miera chudoby v Kambodži každoročne klesá, miera podvýživy je stále vysoká. Situácia na vidieku je výrazne horšia ako vo väčších mestách.

MAGNA v Kambodži pracuje v komunitách a okrem nutričného programu pre podvyživené deti, ktorý v súčasnosti máme v 12 zdravotných centrách, MAGNA terénni pracovníci organizujú aj „kurzy varenia“.

“Kurzy sú praktickým spôsobom ako ukázať ľuďom, ktorí sa o našich podvyživených pacientov v domácnosti starajú, ako pripraviť výživné jedlo z ľahko dostupných domácich potravín. Podvýživu ovplyvňuje viac kvalita ako kvantita. Strava musí byť dostatočne pestrá a obsahovať potrebné množstvo živín, vitamínov  a minerálov, aby spĺňala dennú nutričnú potrebu detského organizmu. Rôzne formy podvýživy sú spojené s určitými výživnými látkami, ktoré v strave chýbajú.” hovorí Denisa Augustínová, riaditeľka operačnej sekcie organizácie MAGNA.

Od začiatku roka sa MAGNA kurzov zúčastnilo 350 opatrovateľov - matiek, otcov, tiet, babiek a približne rovnaký počet podvyživených detí, o ktoré sa doma starajú. „Naučili sa, ako napríklad pripravovať tradičnú ryžovú kašu - bobor tak, aby bola dostatočne hustá a pestrá. Uvarená ryža s vodou má totiž skoro nulovú výživovú hodnotu. Učíme ich základné veci, ako používať a kombinovať rôzne druhy potravín – mäso, ryby, vajcia, zeleninu, ovocie. V komunitách navyše bojujeme s najrôznejšími dogmami. Napríklad v oblastiach povodí riek, kde sa ľudia bežne živia rybami aj preto, že to pre nich nie je žiadna finančná záťaž, deti ryby vôbec nejedia kvôli kostiam.“ vysvetľuje situáciu MAGNA komunitný pracovník Ratha Seng.
„Je zaujímavé sledovať ako jednoduchá demonštrácia a priestor vytvárajú tú správnu atmosféru na zdieľanie informácií, skúseností, dotazov a pozitívne motivujú matky ku „kreatívnemu“ vareniu pre svoje deti. Taktiež rád pozorujem deti, ktoré prvý krát ochutnajú dobré a výživné jedlo. Niektoré z nich nikdy predtým nejedli určitý druh mäsa alebo banány a iné ovocie, ktoré je bežne vidieť ako obetný dar v pagodách.“ dodáva Ratha.

MAGNA pôsobí v Kambodži od roku 2002. Okrem liečby a prevencie akútnej podvýživy poskytuje zdravotnú starostlivosť matkám a deťom a prevádzkuje sirotinec Dom Nádeje. MAGNA bola jednou z prvých organizácií v krajine, ktoré začali poskytovať ARV liečbu HIV/AIDS detským pacientom.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu