Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Južný Sudán: MAGNA otvorila novú pôrodnicu, matky majú šancu porodiť v bezpečí zdravé deti

Južný Sudán, Rijong, 2016 | Otváranie pôrodnice v oblasi Rijong v Terekeka County. Copyright by Jok p. Mayom
Južný Sudán, Rijong, 2016 | Otváranie pôrodnice v oblasi Rijong v Terekeka County. Copyright by Jok p. Mayom

Napriek zostrujúcim sa konfliktom, komplikovanej spoločenskej aj bezpečnostnej situácii v Južnom Sudáne sa humanitárnej organizácii MAGNA podarilo tento mesiac otvoriť novú pôrodnicu. Bude poskytovať zdravotnú starostlivosť pre matky s deťmi v oblasti Terekeka v Centrálnej Equatórii

„V mojej dedine rodí veľká časť žien doma, mnohé matky a deti jednoducho komplikovaný pôrod neprežijú,“ vraví jedna z mála šťastných matiek v novom MAGNA materskom zariadení v oblasti Terekeka.

Južný Sudán je radený k štátom s najvyššou mierou úmrtnosti matiek a novorodencov na svete. Podľa Ministerstva zdravotníctva viac ako 3.4 milióna žien Južného Sudánu potrebuje služby reprodukčného zdravia. Špecificky až 850.000 žien v reprodukčnom veku potrebuje život zachraňujúcu starostlivosť, aj kvôli vysokému výskytu sexuálneho násilia. Vojenský konflikt a následne slabá infraštruktúra, neadekvátne dopravné služby, vzdialenosť od zdravotníckych zariadení a škodlivé miestne praktiky hrajú veľkú rolu v úmrtnosti matiek a novorodencov.

„Sme veľmi radi, že dostupnosť k zdravotníckym službám pre matky a deti sa od otvorenia materského centra výrazne zlepšila. Prináša osoh viac ako 33.505 ľuďom v okrese Rijong,“ povedal Paulino Pitya, krajský šéf zdravotnej starostlivosti v oblasti Terekeka, kde MAGNA pôsobí.

Novootvorená pôrodnica je prevádzkovaná ako materské centrum, ktoré poskytuje starostlivosť o deti do päť rokov, tehotné a dojčiace matky, ženy v reprodukčnom veku, testovanie a liečbu HIV vírusu, vakcinácie proti smrteľným chorobám ako sú cholera, malária, osýpky. Tiež sa podieľa na vzdelávaní a zvyšovaní kapacity zdravotníckeho personálu.

MAGNA v Južnom Sudáne poskytuje primárnu zdravotnú starostlivosť s cieľom zlepšiť kvalitu komplexných základných a komunitných zdravotných služieb od roku 2011. Aktuálne hlavnou prioritou MAGNA pracovníkov v teréne je poskytovanie zdravotnej starostlivosti deťom a ženám v utečeneckom tábore v Jube, ktorý vznikol na základe občianskeho konfliktu  v roku 2013. MAGNA je jediným poskytovateľom imunizácie v tábore, ktorí v súčasnosti obýva vyše 65.000 ľudí.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu