Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zákerné HIV zažíva v Česku návrat: Z týchto čísel behá mráz po chrbte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vo februári sa v Česku objavilo 36 nových prípadov vírusu HIV, dvakrát viac než vlani. Od začiatku roka pribudlo nakazených o 65 na celkom 2685, rast sa tak oproti vlaňajšku zrýchlil o tretinu. Vyplýva to z údajov Štátneho zdravotného ústavu. Už minuloročný celoročný nárast nakazených HIV bol rekordný, najvyšší za tri desiatky rokov.

Tohtoročné výrazné zrýchlenie nárastu výskytu HIV potvrdzuje trend, pred ktorým už skôr varovali odborníci. Lekári a pracovníci neziskových organizácií upozorňujú, že strach z HIV a choroby AIDS, ktorú vírus spôsobuje, v Česku opadá. Ľudia sa prestávajú chrániť a spoliehajú na modernú liečbu, vďaka ktorej môžu chorí žiť výrazne dlhšie. Lekári ale zdôrazňujú, že terapia má síce teraz menej vedľajších účinkov ako predtým, je však stále veľmi nepríjemná a chorobu nevylieči.
 
Od začiatku tohto roka sa objavili tri nové prípady AIDS, celkom tak bolo v Česku od polovice 80. rokov, od kedy sa údaje sledujú, zaznamenaných 465 chorých. Chorobe podľahli tento rok štyria ľudia a dokopy už 240 ľudí.
 
Najviac prípadov HIV je v Prahe, celkovo 1314. Hlavné mesto výrazne presahuje ostatné regióny aj v prepočte množstve prípadov vírusu na milión obyvateľov, ktorý v Prahe presahuje tisícku, zatiaľ čo v iných krajoch sú v rade desiatky až stovky.
 
Vlani bolo v Českej republike za celý rok diagnostikovaných 266 nových prípadov nákazy HIV, čo bolo najviac za posledných 30 rokov. Pritom ešte do roku 2006 sa ročný rast pohyboval v desiatkach. Rekordný bol aj počet nových prípadov choroby AIDS, a to 31.
Viac o téme: HIV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu