Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezývajú ho „Diktor". Pomáha zachraňovať detské životy v Južnom Sudáne

Južný Sudán, 2015. Mobilizátor
Južný Sudán, 2015. Mobilizátor "Diktor" Dak (v strede) spolu s ďalšími MAGNA pracovníkmi v tábore pre vysídlených ľudí v Jube (Zdroj: PR)

Od vypuknutia nepokojov koncom roku 2013 v Južnom Sudáne je vzhľadom na preplnené kapacity a zlú úroveň hygieny v utečeneckých táboroch vysoká pravdepodobnosť nákazy prenosnými chorobami.

MAGNA zabezpečuje imunizáciu najzraniteľnejšej skupiny - detí a žien v utečeneckých táboroch v Jube už od decembra 2013. Očkujeme proti tuberkulóze, osýpkam, záškrtu, čiernemu kašľu a tetanus. Výsledky dosahujeme aj vďaka mobilizátorom – ľuďom z komunity, ktorých úlohou je hovoriť s rodičmi, vysvetľovať a propagovať očkovanie, ako aj iné dôležité opatrenia pre zdravie.

„Diktor“ Dak Dap, 23 ročný MAGNA mobilizátor, žil so strýkom v Mangatain až do jeho vysídlenia v decembri 2013. „Všetko sa to začalo jedného dňa s nočnou streľbou, ktorá rýchlo zintenzívnela a rozšírila sa do všetkých častí hlavného mesta Juba.“ Ostal bdieť v strachu počas celej noci a dúfal, že sa dožije denného svetla. Skoro ráno o šiestej to už viac nemohol vystáť , a keď uvidel skupinu žien, detí a mužov bežať do bezpečia, pridal sa a spolu s nimi odišiel do dočasne zriadeného tábora Tongping.

Po roku strávenom v utečeneckom tábore v Tongping stratil Dak skoro všetku nádej na život. Prijali ho síce na štúdium manažmentu na škole Dr. John Garang, no kvôli strachu a neistote z budúcnosti sa nemohol zapísať. Tábor Tongping bol oficiálne zatvorený v decembri 2014 a ľudia boli transferovaní do väčšieho tábora v oblasti Jebel, Juba. Keď MAGNA vyhlásila oznam o pozíciách mobilizátorov v tábore, Dak sa prihlásil a pozíciu získal.

Svoju prácu má rád a je na ňu hrdý. Matky ho volajú „Diktor“, čo znamená doktor. Vysvetľuje, že pondelky a utorky sú pre neho zvyčajne tie najvyťaženejšie dni , keď vstáva skoro ráno, príde do práce do MAGNA imunizačného centra v tábore PoC 3 (Protection of Civilians 3). Tu podpíše dochádzku, zoberie si megafón a piktograf pre zdravotné vzdelávanie a smeruje do komunity. Vzdelávanie o zdraví sa snaží robiť tam, kde sa ľudia z tábora nachádzajú a sú prístupnejší takýmto témam - na miestach ako je zber vody alebo distribučné centrá. Vysvetľuje, aké životne dôležité je očkovanie, ktoré častokrát predstavuje rozdiel medzi životom a smrťou. Vysvetľuje tiež, že takmer 100 % tých, ktorí boli zaočkovaní, sú ochránení po zvyšok svojho života. „Prechádzame cez tábor s megafónom a vysvetľujeme ľuďom v ich vlastnom jazyku aby dali svoje deti zaočkovať a zachránili im tým život. Pomáhame mnohým deťom.“

Aktuálne päť MAGNA tímov zložených z tím lídrov, zapisovateľov, vakcinátorov a mobilizátorov pracuje už od začiatku októbra na rozsiahlej integrovanej kampani zameranej na vitamín A a obrnu a takisto reaguje na vypuknutie prípadov s osýpkami - vysoko nákazlivou infekciou, ktorá zasiahla tábor a jeho viac ako 50 tisícovú populáciu, ktorá tu našla svoje útočisko.

Úloha mobilizátorov v MAGNA programe je pre úspešnosť vakcinačných kampaní nesmierne dôležitá. Predstavuje spojenie medzi zdravotnými tímami a samotnou komunitou. Dak zdôrazňuje: „Rodičia musia byť presvedčení o tom, aké dôležité je očkovanie ich detí pre to, aby boli nákazlivé ochorenia z tábora eliminované. Akákoľvek ležérnosť voči tejto výzve môže spôsobiť ďalšiu vlnu infekcií. Do tábora neustále prichádzajú noví ľudia, ktorí predtým zaočkovaní neboli. Pozrite sa, kvôli tomu máme hneď nové 3 prípady!“

Okrem cholery a ďalších vodou prenosných chorôb, malárie, osýpok a obrny sú v tábore aj ďalšie zdravotné hrozby. Osýpky zasahujú najintenzívnejšie práve deti pod 5 rokov. Po vypuknutí epidémie je treba urobiť masovú očkovaciu kampaň, a to rýchlo, aby bolo možné dostať epidémiu pod kontrolu. Ostatná kampaň trvala 9 dní, počas ktorých MAGNA zaočkovala až 8 462 detí proti osýpkam a na 8 862 proti obrne, ako aj zasiahla proti nedostatku vitamínu A. Všetkým našim mobilizátorom patri jedno veľké ďakujeme!

Bambi Badibangová, MAGNA koordinátorka pre Južný Sudán

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu