Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šéfka misie MAGNA odletela v sobotu do Nepálu

Príprava pred odchodom do Nepálu.
Príprava pred odchodom do Nepálu. (Zdroj: Magna)

Do Nepálu cez víkend odletela MAGNA pracovníčka Karin Slováková, ktorá bude priamo v teréne koordinovať aktivity zamerané na zdravotnú a psychosociálnu pomoc. Pripojí sa tak k MAGNA pracovníkovi zo susednej Indie a k lokálnemu tímu terapeutov, sociálnych a zdravotných pracovníkov.

Karin Slovákova, ktorá bude viesť misiu MAGNA v Nepále, už v minulosti spolupracovala s Magna Deti v núdzi v Kambodži, kde pôsobila štyri roky. Posledný rok strávila v Nepále.

Iyyppan, MAGNA pracovník z Indie, ma dlhoročné skúsenosti v oblasti mentálneho zdravia so špecializáciou na deti. S Magna Deti v núdzi spolupracoval počas humanitárnej intervencie po tsunami v Indii. Pozná miestny jazyk a vie sa orientovať v prostredí.

MAGNA plánuje v samotnom úvode implementáciu prvej psychologickej pomoci (PFA) a prácu s obeťami, ktoré boli zasypané. Psychosociálna pomoc je veľmi dôležitá hneď po poskytnutí zdravotnej pomoci a to hlavne pre deti, aby sa predišlo závažným následkom na duševnom zdraví. „Pokiaľ dieťa nespracuje traumatický zážitok, môže stratiť záujem o dianie, prestáva rozprávať, nastáva nočná inkontinencia a vyvinie sa post traumatický syndróm, ktorý je veľmi závažný. Psychosociálna pomoc by mala byť súčasťou každej humanitárne intervencie,“ hovorí Denisa Augustínová, operačná riaditeľka MAGNA.

Orientovať sa bude MAGNA na ľudí v okolí nemocníc, ktorí pre nedostatok miesta ležia a sú „hospitalizovaní“ na uliciach. Následne bude MAGNA zriaďovať detské stacionárne centrá, v ktorých sa budú organizovať individuálne a skupinové terapeutické sedenia zamerané na psychosociálnu podporu. Do terénu bude vyslaný aj mobilný tím zložený zo zdravotníkov a terapeutov, ktorí budú pracovať v komunitách a relokačných centrách. Tých je zatiaľ v oblasti Káthmándú zriadených 16 a nachádzajú sa v nich rodiny, ktoré prišli o svoje domovy alebo žijú v strachu pred ďalšími otrasmi a boja sa vrátiť do svojich domovov.

V prvej fáze MAGNA plánuje humanitárnu intervenciu na tri mesiace s možnosťou predĺženia v závislosti od potrieb a finančných možností.

Na humanitárnu misiu MAGNA, ktorá bude financovaná z darcovských príspevkov, môžu ľudia na Slovensku pomôcť:

  • SMS v tvare NEPAL na číslo 836. SMS je jednorazová, má hodnotu 5Eur a 100% zo sumy putuje na pomoc deťom a ich rodinám v Nepále. Platí pre všetkých operátorov.
  • priamo na účet verejnej zbierky : 2943004292/1100
  • online: www.magna.sk.

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu