Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Život bez AIDS pre malú Hanh z Vietnamu

Malá Hahn z Vietnamu, ktorá sa vďaka Magna Deti v núdzi narodila zdravá, bez HIV. Zobraziť galériu (7)
Malá Hahn z Vietnamu, ktorá sa vďaka Magna Deti v núdzi narodila zdravá, bez HIV. (Zdroj: PR)

Vietnam je husto zaľudnená krajina v juhovýchodnej Ázii, kde žije takmer 90 miliónov ľudí. Je známa svojou nádhernou prírodou, pracovitými, usmievavými a mierumilovnými ľuďmi, ktorí aj svoju chudobu znášajú s pokorou. Na strane druhej je to tiež krajina spájaná s rozšírenou prostitúciou a v posledných rokoch aj s rastúcim počtom HIV/AIDS infikovaných ľudí.

V spoločnosti ešte stále vládne diskriminujúci názor, že HIV je choroba narkomanov, prostitútiek, ľudí na okraji. Avšak situácia posledných rokov vo Vietname bohužiaľ ukazuje, že týmto vírusom sú čoraz častejšie postihnutí aj vzdelaní ľudia ako lekári, učitelia , ktorí ani zďaleka nepatria k okrajovej spoločnosti. Panuje tu strach z odhalenia HIV statusu, znamenalo by to vylúčenie z komunity, rodiny a práce.

„Moja staršia dcérka, začala byť chorá, a tak sme ju zobrali do nemocnice. Tam nám povedali, že je HIV pozitívna“ – so slzami spomína na svoju zosnulú dcérku jej mama Nguyen. Vtedy si mladá matka uvedomila súvislosti, že jej prvý manžel, ktorý zomrel pred niekoľkými rokmi bol HIV pozitívny. Kedže netušila, že HIV môže byť hrozba aj pre ňu a ich dieťa, nedala sa otestovať počas svojho prvého tehotenstva. Test je drahý, ona sa cítila zdravá a tehotenstvo prebehlo bez vážnych problémov. Bohužiaľ daň za túto nevedomosť bola príliš vysoká!

Keď zistila, že je druhýkrát tehotná so svojim druhým manželom, tentokrát nenechala svoj zdravotný stav a najmä stav malého nenarodeného dieťaťa na náhodu.  Dala sa otestovať na HIV a ako prepokladala, bola HIV pozitívna . V tom čase MAGNA už pôsobila v hanojskej nemocnici, a tak Nguyen po stretnutí s MAGNA zdravotníčkou, súhlasila so vstupom do PMTCT programu, ktorý slúži na zastavenie prenosu HIV vírusu z pozitívnej matky na dieťa. Chorej matke sa tak môže narodiť HIV negatívne dieťa.
 

Malá Hanh sa vďaka tomu narodila zdravá!

MAGNA Deti v núdzi  otvorila svoj projekt v Hanoi, hlavnom meste Vietnamu v roku 2010.   Cieľom je prispieť k plnohodnotnému životu novorodencov bez nákazy HIV a k zlepšeniu kvality života HIV pozitívnych matiek a detí v Hanoji vo Vietname.
 Program okrem komplexnej lekárskej a sociálnej starostlivosti pre matku s dieťaťom a od začiatku svojich aktivít v krajine bojuje proti predsudkom a  diskriminácii HIV pozitívnych pacientov a spolu s nemocničným personálom vytvára také podmienky, aby pacienti nemali strach kvôli odhaleniu ich HIV statusu. Súčasťou programu sú pravidelné podporné stretnutia HIV pozitívnych pacientov, či skupinové poradenstva pre HIV pozitívne deti a ich rodičov. Aplikovaný program PMTCT má až 96% úspešnosť!

Darujte opatrovateľskú starostlivosť pre dieťa v nemocnici na mesiac>>

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate. 

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Sledujte MAGNU v teréne - www.fieldtrack.magna.sk



MAGNA na Facebooku -  www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu