Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

S Václavom Havlom sa prišlo rozlúčiť asi dvetisíc ľudí

Spomienkový koncert Drahý Václav pre zosnulého československého exprezidenta a spisovateľa Václava Havla Zobraziť galériu (11)
Spomienkový koncert Drahý Václav pre zosnulého československého exprezidenta a spisovateľa Václava Havla

BRATISLAVA - Slováci sa lúčili s nedávno zosnulým posledným československým a prvým českým prezidentom Václavom Havlom spomienkovým koncertom Drahý Václav, ktorý sa včera večer uskutočnil v Bratislave. Pietna akcia mala dve časti - otvorený koncert na námestí SNP v centre Bratislavy a program v neďalekom klube A4.

Pred asi dvoma tisíckami poslucháčov zaspievali skupiny Chasidské piesne, Bez ladu a skladu, Živé kvety, Longtial a tiež česká legendárna undergroundová formácia The Plastic People of the Universe, ktorej nehrajúcim členom bol aj Havel. Pesničky Pražského výberu zaspieval Michael Kocáb spolu so slovenskou skupinou Karpatské chrbáty.

"Je nám ľúto, že tento koncert vôbec musí byť. Je oslavou toho, čo všetko pre nás Václav Havel urobil. Budeme mať radosť z toho, čo nám po ňom zostalo," vyhlásil pred zhromaždenými poslucháčmi Michal Kaščák, jeden z usporiadateľov koncertu, na ktorý prišli najmä starší ľudia.

"Prišiel som preto, že si vážim slobodu," uviedol jeden zo spomínajúcich Miroslav Kovanic z Bratislavy. "Prišla som si vypočuť hudbu, ktorú mal rada, a vyjadriť tak sympatie Václavovi Havlovi ako silnej osobnosti, ktorou určite bol," povedala Katarína Zoldošová z Galanty.

V klube A4 pripravili organizátori komornejší program, než akým bol koncert na námestí. Druhá časť pocty mala začať pred 21:00. Na programe bola napríklad pesničkárka Silvie Krobová, ktorá je dcérou Havlovho priateľa a suseda z Hradecku na Trutnovsku Andreja Krob. Režisér Krob šéfuje Divadlo na ťahu, ktoré v A4 uvedie Havlove jednoaktové hry Protest a Audience. Zaspievať mala tiež slovenský folková pesničkárka Zuzana Homolová.

Česi vzdali niekdajšiemu prezidentovi a disidentov hold koncertom s názvom Pocta Václavovi Havlovi v piatok 23. decembra, teda v deň jeho pohrebu. Program, ktorý zahŕňal rockovú muziku, divadlo a film, sa konal vo všetkých sálach a pasáži pražského paláca Lucerna. Niekoľko stoviek ľudí tiež sledovalo dianie v Lucerne na veľkoplošnej obrazovke z Václavského námestia.

Havel zomrel vo veku 75 rokov v nedeľu 18. decembra na svojej chalupe v Hradecku. Česká republika jeho pamiatku uctila trojdňovom štátnym smútkom a štátnym pohrebom, ktorého sa zúčastnili okrem iného najvyšší predstavitelia Nemecka, Francúzska, Slovenska, Rakúska a Maďarska Christian Wulff, Nicolas Sarkozy, Ivan Gašparovič, Heinz Fischer a Pál Schmitt.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu