Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Reakcie na úmrtie Václava Havla: Bol priekopníkom zjednotenia Európy

Václav Havel
Václav Havel (Zdroj: Foto:SITA)

PRAHA - Správa o smrti Václava Havla zarmútila mnohých. Na bývalého československého prezidenta si svetoví politici spomínajú ako na neúnavného bojovníka za demokraciu, ktorý sa pričinil o zjednotenie Európy.

Český prezident Václav Klaus: "Václav Havel sa stal symbolom novodobého českého štátu. Jeho osobnosť i dielo podstatne napomohlo tomu, aby sa ČR rýchlo začlenila do spoločenstva slobodných a demokratických krajín."

Český premiér Petr Nečas: "Je to obrovská strata, ktorá ma osobne zasiahla. Pán prezident Havel bol symbolom toho, čo sa stalo v roku 1989. Urobil strašne veľa pre pokojný prechod k demokracii, pre vybudovanie základných demokratických štruktúr, pre začlenenie krajiny do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie."

Slovenská premiérka Iveta Radičová: "Havel otvoril Československu brány do sveta."

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar: "Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho blízkym a českému národu."Aj keď sme mali rozdielne pohľady na slovenské potreby v spoločnom štáte, nemožno mu uprieť, že sa pri zavádzaní demokratických pomerov u nás po roku 1989 stal súčasťou aj slovenských dejín."

Bývalý poľský prezident a niekdajší vodca poľskej demokratickej opozície Lech Walesa: "Havel bol veľkým a zaslúžilým človekom, ktorý by si zaslúžil Nobelovu cenu mieru."

Britský premiér David Cameron: "Európa je veľkým dlžníkom Václava Havla. Dnes jeho hlas utíchol. Ale jeho príklad a vec, ktorej zasvätil svoj život, budú žiť ďalej."

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso: "Havel bol zdrojom veľkej inšpirácie pre všetkých tých, ktorí bojovali za demokraciu a slobodu všade vo svete."

Rakúsky exprezident Heinz Fischer: "Smrťou Václava Havla sa ukončila životná cesta veľkého Európana, spisovateľa a humanistu." 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Václav Havel zostane nezabudnuteľný za svoje presadzovanie slobody a demokracie aj za svoju veľkú ľudskosť. Smútime spoločne s vami."

Šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle: "Cesta k demokracii v strednej a východnej Európe by bez Václava Havla nebola možná. Bol dušou revolúcie v Česku. Skláňam sa pred týmto veľkým bojovníkom za demokraciu. Trúchlime spolu s českým ľudom."

Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek: "Václav Havel je osobnosť, ktorá stelesňuje zamatovú revolúciu. Bol a zostane hrdinom."

Švédsky minister zahraničia Carl Bildt: "Václav Havel bol jedným z najväčších Európanov našej doby. Havlov hlas volajúci po slobode vydláždil cestu jednotnej a slobodnej Európe."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu