Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborár Kollár kritizuje dodatky k zmluvám: Riaditelia podplácajú lekárov!

Kollár hovorí o úplatkoch
Kollár hovorí o úplatkoch

BRATISLAVA – Šéf lekárskeho odborového združenia Marián Kollár tvrdí, že na základe rozhodnutia premiérky poslať memorandum so zvýšením platu o 300 eur všetkým lekárom, je korupcia. Vo svojom vyhlásení na stránke združenia apeluje na lekárov, aby sa odmietli s riaditeľmi nemocníc stretnúť a nenechali sa tak podplatiť.

„Ako sa budeme môcť pozrieť na seba do zrkadla, do očí celej nastupujúcej generácii medikov, ak by sme sklamali a prepásli šancu na dôstojné postavenie lekára v spoločnosti? Buďme preto pevní, morálne odolní , jednotní a vytrvajme v nastúpenej ceste! Víťazný koniec sa blíži. Túto skutočnosť majte na zreteli najmä vtedy, keď budete po jednom volaní k riaditeľovi a korumpovaní ponukami,“ tvrdí vo svojom vyhlásení Kollár. Podľa neho je najlepším riešením to, aby vláda opäť zasadla za rokovací stôl s odborármi a spoločne našli východisko z tohto stavu. Preto vyzvalo LOZ všetkých lekárov, aby podpísali petíciu, že ich záujmy obhajujú zástupcovia LOZ.

Riaditelia štátnych nemocníc ponúkajú od pondelkového rána lekárom na podpis dodatky k pracovným zmluvám garantujúce zvýšenie ich platu v priemere o 300 eur. Na stránke Lekárskeho odborového združenia si preto lekári navzájom radia, aby nechodili sami a zdržiavali sa spolu, podpisovať nemajú radšej ani operačné nálezy

"Milí lekári, v týchto dňoch ste skutočná elita národa! Ďakujeme Vám! Vydržte! Pre seba! Pre nás! Pre naše deti! Táto vláda to už nerozchodí a žiadna budúca sa neopováži Vás prehliadať a ísť proti Vám! Robíte tejto spoločnosti obrovskú službu!!!", aj takéto odkazy si lekári medzi sebou posúvajú na stránke Lekárskeho odborového združenia. Zároveň svojich kolegov vyzývajú, aby nepodpisovali dodatky k pracovným zmluvám garantujúce od decembra zvýšenie ich platu v priemere o 300 eur, ktoré im od pondelkového rána dávajú riaditelia štátnych nemocníc. "Nedáme sa kúpiť za 300 euro, ...nepodpísali sme, nikto, ani tí, ktorí výpovede nedali....", píše sa ďalej na stránke.

Lekári si zároveň navzájom radia, aby v súčasnosti nechodili sami a zdržiavali sa spolu. "Musíme stráviť celý deň naozaj spolu v jednote, najlepšie aj v jednom priestore. A ak niekto príde, tak nech predstúpi pred nás všetkých, vypískame ho," radia lekári svojim kolegom. "Treba si uvedomiť, že počítajú s tým, že sa im podarí akokoľvek podrazácky nahrabať aspoň 20 % lekárov z nás vo výpovedi. Toto číslo by im mohlo stačiť na to, aby to akože ustáli a dokázali to niekoľko dní po 1. decembri utiahnuť," obávajú sa lekári. Zároveň svojich kolegov vyzývajú, aby radšej nepodpisovali vôbec nič, "ani operačný nález a ani dekurz".

Ministerstvo zdravotníctva SR poslalo do štátnych nemocníc príkaz ministra, na základe ktorého sú ich riaditelia povinní zdvihnúť v budúcom roku plat všetkým lekárom v priemere o 300 eur. Tento príkaz je v zmysle memoranda podpísaného premiérkou Ivetou Radičovou. Minister zároveň vydal príkaz, aby v pondelok v dopoludňajších hodinách riaditelia nemocníc dali každému lekárovi dodatok k pracovnej zmluve, ktorý im zvýšenie platov garantuje. Lekári, ktorí sú vo výpovede, by ich následne mali stiahnuť.

V závislosti od toho, koľko lekárov zvýšenie mzdy akceptuje a stiahne výpoveď, bude ministerstvo zdravotníctva rozhodovať o ďalších krokoch, prípadne vláda o vyhlásení núdzového stavu. Kabinet by sa pritom mal zísť už v pondelok o 18.00. Podľa predchádzajúcich vyjadrení by mal predložiť trvalé riešenie situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých je podľa posledných zverejnených informácií podaných okolo 2 000 výpovedí lekárov, teda plán B. Alternatívnymi riešeniami sú napríklad zlučovanie oddelení, ale v niektorých prípadoch možno aj úplné zrušenie nemocníc. Viacerých chýbajúcich lekárov by mohli nahradiť ich kolegovia zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu