Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kollár: Nie je jasné, čí vláda môže vyhlásiť núdzový stav

Marian Kollár
Marian Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neexistuje žiadny variant zabezpečenia zdravotnej starostlivosti bez 2000 lekárov. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to dnes na margo stavu v nemocniciach po 1. decembri povedal predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár.

"Ak bude núdzový stav vyhlásený, budeme na to aktuálne reagovať," doplnil Kollár bez toho, že by konkretizoval protiopatrenia LOZ. "Právne nie je jasné, či vláda vôbec môže vyhlásiť núdzový stav," zdôraznil. "V trhovej ekonomike, aby sme zavádzali núdzový stav len preto, že niekto nie je ochotný pracovať za takú odmenu, akú mu niekto ponúka, je podivné," konštatoval.

"Budeme čakať a sme kedykoľvek ochotní vyjednávať," uviedol Kollár. Dodal, že lekársky stav je dnes zjednotený ako ešte nikdy a neočakáva masívne sťahovanie výpovedí pred začiatkom decembra. "Nie je to tak so zabezpečením zdravotnej starostlivosti, ako si vláda myslí," upozornil Kollár.

Zároveň poprel vyhlásenia ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), že LOZ žiadalo zabezpečiť peniaze pre lekárov napríklad spoplatnením prevozu sanitkou. Platiť by sa podľa Kollára malo "len za zneužitie sanitky", keďže podľa neho niektorí ľudia zneužívajú sanitky "namiesto taxíkov". Odmietol tiež, že vláda ponúka lekárom zvýšenie platov o 300 eur, podľa Kollára ide maximálne o 300 eur, pričom niektorých lekárov by sa takmer nedotklo.

"Som presvedčený, že lekári chcú liečiť pacientov. Treba si uvedomiť, že naše možnosti sú obmedzené," vyhlásil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), podľa ktorého vláda vyšla požiadavkám LOZ v ústrety v maximálne možnej miere. Čo sa týka možnosti núdzového stavu, poznamenal, že sa bude týkať, ak k nemu príde, len špecifických nemocníc a aj v tých bude akútna zdravotná starostlivosť zachovaná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu