Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Účasť na voľbách je zatiaľ v mestách vyššia ako na vidieku

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PREŠOV – V prešovskom obvode je účasť v dnešných parlamentných voľbách po desiatich hodinách od otvorenia volebných miestností dosť rozdielna, čo sa týka veľkosti sídiel.

Ako uviedla predsedníčka obvodnej volebnej komisie v Prešove Iveta Hudáková (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti), jej odhad je 35-percentná účasť v mestách a niečo okolo 20 percent na dedinách. O 14:00 niektoré obce hlásili iba osempercentnú účasť voličov. Pekné počasie však mohlo ľudí zlákať von a prídu k urnám neskôr, myslí si Hudáková.

Do prešovského volebného obvodu patria okresy Prešov a Sabinov. Volebná komisia mala niekoľko podnetov na porušenie volebného zákona, no po ich prešetrení sa nepotvrdili ako oprávnené. Jeden sťažovateľ hovoril o kupovaní rómskych hlasov vo Veľkom Šariši, no nemalo sa to týkať parlamentných volieb, ale miestneho referenda za odvolanie primátora. Sťažovateľ nevedel, na koho sa má obrátiť, preto volal obvodnú volebnú komisiu. Hudáková uviedla, že situáciu boli na mieste zmapovať. Vo volebných okrskoch sa nič podozrivé nedialo. Polícia tiež nezistila porušenie zákona. V jednej volebnej miestnosti pre referendum sa za plachtou zdržiavalo naraz niekoľko Rómov a ďalšia skupinka sa ich zgrupovala na chodbe. Po upozornení, že volí každý samostatne, sa bez problémov rozišli. Väčšie množstvo potravín v niektorých rómskych rodinách údajne súvisí s tým, že v nedeľu sa vo Veľkom Šariši zúčastní na krste niekoľko dospelých Rómov a chystajú tu neobvyklé krstiny.

Hudáková ďalej informovala, že jednému sťažovateľovi sa nepáčila nástenka vo volebnej miestnosti, čo volebná komisia tiež vyhodnotila ako neopodstatnenú sťažnosť. Niekoľko občanov sa informovalo, či môžu ísť voliť bez občianskeho preukazu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu