Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V čisto ženskej väznici môže v sobotu voliť 262 žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V čisto ženskej väznici - v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre-Chrenovej je v nadchádzajúcich sobotňajších parlamentných voľbách (10.3.) oprávnených odovzdať svoj hlas 262 žien.

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová je z celkového počtu 317 odsúdených žien k dnešnému dňu prekážkou zúčastniť sa volieb do NR SR u 55 žien (z toho sú dve mladistvé, jedna cudzia štátna príslušníčka, dve odsúdené zbavené svojprávnosti a 50 odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu). Čiže z celkového počtu je oprávnených voliť spomínaných 262 žien. TASR o tom dnes informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Dovedna na Slovensku približne 600 obvinených a odsúdených žien má právo odovzdať svoj hlas. Zvyšné sa nachádzajú v iných ústavoch, ako spomínaná Nitra-Chrenová. Ku koncu februára sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nachádzalo celkom 10.769 obvinených a odsúdených osôb. Z uvedeného počtu bolo 1395 obvinených (z toho 1309 mužov, 56 žien a 30 mladistvých mužov) a 9374 odsúdených (z toho 8666 mužov, 585 žien, 117 mladistvých mužov a šesť mladistvých žien).

V predchádzajúcich parlamentných voľbách bola v slovenských väzniciach volebná účasť len 8,29 percenta. V sobotu 12. júna 2010 sa v slovenských ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo približne 10.099 odsúdených a obvinených. Z nich malo volebné právo 1465 obvinených a 7577 odsúdených. Najvyššia volebná účasť bola vtedy v Ústave na výkon väzby v Nitre, kde dosiahla takmer 15 percent. Bez volebného práva, rovnako ako aj v nadchádzajúcich voľbách v sobotu 10. marca, boli a sú cudzinci, neplnoletí, nespôsobilí na právne úkony a odsúdení vo výkone trestu odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin.

"Podľa zákona o voľbách do NR SR právo voliť v parlamentných voľbách má aj obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov a nie je u neho prekážka vo výkone práva voliť. Takouto prekážkou vo výkone volebného práva je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí; výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu; pozbavenie spôsobilosti na právne úkony," vysvetlil hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu