Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podnet na preverenie podpisov strán dal kandidát 99 percent

Václav Vacula
Václav Vacula

BRATISLAVA - Podnet na preverenie podpisových hárkov všetkých právoplatne zaregistrovaných strán podal kandidát hnutia 99% - občiansky hlas Václav Vacula.

 Údajne tak urobil z vlastnej vôle, pretože vyšetrovanie poškodzuje jeho osobnú česť i politický subjekt, za ktorý kandiduje. V podaní, ktoré adresoval šéfovi rezortu vnútra Danielovi Lipšicovi (KDH) a Generálnej prokuratúre SR, pritom požaduje, aby sa preverovanie uskutočnilo "najmenej v rovnakom rozsahu", ako teraz polícia preveruje 99 percent.

Vacula svoje výčitky ilustroval okrem iného na prípade hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktoré muselo meniť svoj názov po odovzdaní podpisových hárkov, lebo ministerstvo vnútra už evidovalo subjekt s názvom Obyčajní ľudia. "Keď vznikala politická strana SaS a jej petičná akcia, tak v poštových schránkach a na rôznych miestach a dokonca aj v novinách sa nachádzali voľne prístupné tlačiva podpisových hárkov s výzvou na ich vyplnenie a odoslanie na v nich uvedenú adresu," pokračoval Vacula. V správe pre médiá zároveň priložil niekoľko anonymných citátov, ktoré majú dokazovať, že polícia pri preverovaní podpisov 99 percent postupuje nekorektne.

"Ministerstvo vnútra dostalo vo štvrtok (1.3.) podnet od občana, ktorý žiada preverenie podpisových hárkov všetkých právoplatne zaregistrovaných strán. Podnet bol odstúpený odbornému útvaru, ktorého úlohou je preveriť jeho opodstatnenosť. V tejto chvíli preto polícia nemá dôvod vo veci konať," reagoval v piatok (2.3.) hovorca rezortu Gábor Grendel.

Podpisové hárky hnutia rezonujú v médiách od januára, kedy viaceré z nich upozornili na to, že podpisy odovzdané pri registrácii mohli byť sfalšované. Polícia začala vec preverovať až o niekoľko týždňov neskôr po tom, ako ministerstvo vnútra dostalo podnet od mládežníckej organizácie SDKÚ-DS. Policajný prezident Jaroslav Spišiak v stredu (29.2.) uviedol, že ich preverovanie by sa mohlo skončiť na budúci týždeň. Z necelých 15.000 podpisov, ktoré hnutie odovzdalo, polícia už preverila asi 70 percent. Podľa Spišiaka už prvotné preverovanie hárkov odhalilo viac ako 200 falošných údajov, podľa niektorých médií je ich však viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu