Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Voliť bude až 10 tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V marcových parlamentných voľbách by mohlo voliť až 10-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí. Tvrdí to krajanská organizácia Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ).

"Skutočný počet voličov zo zahraničia bude omnoho vyšší než zodpovedá číslam v médiách," píše šéf SZSZ Vladimír Skalský v tlačovej správe, ktorú poskytol. "Ide o zdanlivo drobnú terminologickú zámenu, ktorá však hrá veľkú rolu," upozorňuje Skalský.

Väčšina médií podľa neho informuje len o počte prihlásených Slovákov bez trvalého pobytu na Slovensku. Tých je podľa Skalského 728, v roku 2006 ich bolo 641 a v roku 2010 len 570. Najviac žiadostí prišlo aj tentoraz z Česka, USA, Kanady a ďalších európskych krajín. "Záujem však prejavili aj voliči zo vzdialenejších krajín - z Austrálie, Mexika, Spojených arabských emirátov, Juhoafrickej republiky, Libanonu, Maroka a dokonca z exotického Barbadosu," dodal. Celkový počet voličov, ktorí chcú hlasovať poštou zo zahraničia, však bude podľa SZSZ výrazne vyšší. Medzi Slovákmi v zahraničí je aj mnoho tých, čo trvalý pobyt na Slovensku majú – to sú najmä mladí ľudí, ktorí tam študujú či pracujú. "Tí sa však k voľbe poštou hlásia v mieste svojho trvalého bydliska," vysvetlil Skalský. Mnohí Slováci žijúci dlhodobo v zahraničí s trvalým pobytom na Slovensku budú tradične hlasovať bez toho, aby ich štatistiky zachytili. "Jednoducho pricestujú domov a prídu do miestnosti," priblížil.

Skutočný počet hlasujúcich sa dá preto podľa šéfa krajanskej organizácie len odhadovať. Možnosť hlasovať poštou využilo v roku 2006 spolu 3 427 občanov, druhýkrát v roku 2010 už 5 861 občanov a tvorili tak 0,22 percent z hlasov. "V roku 2010 sme teda zaznamenali nárast, hoci podľa čísiel len o Slovákoch bez trvalého bydliska by išlo o pokles. Svetové združenie Slovákov v zahraničí odhaduje, že poštou i vo volebných miestnostiach môže v marci hlasovať až 10-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí tak môžu tvoriť okolo 0,4 percenta hlasov," píše ďalej Skalský.

SZSZ je zároveň presvedčené, že s možnosťou voliť prostredníctvom internetu by vzrástol tento počet niekoľkonásobne. "Odpadne tak totiž skutočne nepríjemná a zdĺhavá procedúra registrácie, doručenia lístkov a následného hlasovania, ktorú navyše treba začať už dva mesiace pred voľbami," uzatvára Skalský.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu