Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Berényi: Naďalej som občanom Slovenskej republiky!

József Berényi
József Berényi

BRATISLAVA - Naďalej som občanom Slovenskej republiky, mám občiansky preukaz SR, ako aj všetky ostatné dokumenty, ktoré patria slovenským občanom, reagoval na podnet Slovenskej národnej strany (SNS) predseda Strany maďarskej koalície (SMK) József Berényi po tom, čo prvý podpredseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že kandidačná listina SMK je neplatná, lebo jej predseda má maďarské občianstvo.

"Ústredná volebná komisia (ÚVK) zamietla podnet SNS, v ktorom stojí, že Berényi požiadal začiatkom roka o maďarské štátne občianstvo a od tej doby sa nevyjadril, či dostal, alebo nedostal cudzie štátne občianstvo," uviedla hovorkyňa SMK Helena Fialová s tým, že podpredseda SNS tvrdil, že ak Berényi je občanom Maďarskej republiky, nemôže byť na čele strany na Slovensku.

Navrhoval, aby si ÚVK vyžiadala v tejto veci od Berényiho čestné vyhlásenie, v ktorom potvrdí, že nezískal maďarské občianstvo.

ÚVK sa zaoberala podnetom. Podľa hovorkyne jej predseda Péter Nyilfa (SMK) povedal, že ÚVK nemá právo žiadať vyhlásenie tohto druhu.

"Na kandidátke ostatných strán sú taktiež ľudia maďarskej národnosti. Podľa zákona každý kandidát podpisuje vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že nie sú mu známe prekážky voliteľnosti," zdôraznil predseda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu