Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Politológ "veští": Kto bude a nebude po voľbách vo vláde?

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS) zrejme nebude znovu volebnou líderkou najväčšej koaličnej strany. Do predčasných parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať 10. marca, by mohla ísť s vlastnou politickou stranou. "Je to len hypotetické, ale je ešte pol roka dovtedy a stať sa môže kadečo," uviedol politológ Tomáš Koziak.

Radičová podľa neho nebola "najpozitívnejšie prijímaná" v rámci vlastnej strany. Koziak preto očakáva, že v prípade volebného lídra pôjde skôr o niektorého "starého harcovníka SDKÚ-DS". Za možných kandidátov označil predsedu strany a šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu alebo súčasného ministra financií Ivana Mikloša.

Politológ predpokladá, že parlamentné strany sa budú po marcových voľbách snažiť o vytvorenie užšej koalície, s menším počtom politických subjektov. Ako najpravdepodobnejšiu vidí spoluprácu koaličných strán s opozičným Smerom-SD. Ak k tomu skutočne dôjde, dá sa podľa Koziaka takmer s istotou predpokladať, že sa premiérom opäť stane Robert Fico. "Neprichádza do úvahy, že by Smer-SD ustúpil od postu premiéra. Keď si ešte zoberieme do úvahy osobnosť lídra tejto politickej strany, tak ja si myslím, že pán Fico by na niečo také určite nepristúpil," konštatoval.

Ako však bude reálne vyzerať situácia po voľbách, je podľa neho predčasné hovoriť. Očakáva napríklad, že ich výsledky ovplyvnia rozhodnutia, ktoré prijme vláda v nasledujúcich mesiacoch, potenciálne spory medzi SaS a zvyškom koalície, ale aj vznik nových politických strán. Tie majú podľa Koziaka pomerne veľkú šancu na úspech, a to predovšetkým vo svojich prvých voľbách. Ako príklad takej strany uvádza politický subjekt nezávislého poslanca a lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča.

Naopak, malé strany, ktoré sa rozhodnú účasť vo voľbách opakovať, podľa politológa nemajú reálnu šancu prejsť cez brány parlamentu. Medzi také zaradil napríklad stranu OKS, ktorá na kandidátke Mosta-Híd dokázala do parlamentu dostať štyroch poslancov. "Pokiaľ by išli samostatne do volieb, tak by sa musel stať obrovský zázrak, aby za pol roka dokázali pritiahnuť k sebe toľko voličov, aby prešli cez tých potrebných päť percent," zhodnotil.

S úspechom však podľa neho nemožno počítať ani v prípade ĽS-HZDS. Z bývalých parlamentných strán dáva Koziak šance jedine SMK. "Je možné, že sa lídri SMK a Mosta-Híd dohodnú. Pre obe strany by to bolo obrovským spôsobom výhodné, aby sa dohodli, aby strana, ktorá zastupuje na Slovensku Maďarov, išla ďalej spoločne," poukázal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu