Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Mimoriadne voľby: Strany si už brúsia zuby na kreslá!

Politické strany sa 10. marca Zobraziť galériu (2)
Politické strany sa 10. marca "pobijú" o kreslá v parlamente

BRATISLAVA – Mimoriadne parlamentné voľby budú 10. marca. Zhodli sa na tom predseda Smeru-SD s predsedami SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Aký je názor ostatných strán a ako vidia svoje šance na úspech vo voľbách?

Strana Sloboda a Solidarita súhlasí s vypísaním predčasných parlamentných volieb, "pokiaľ je všeobecná dohoda". Uviedla to hovorkyňa strany Tatiana Tóthová. Viac dohodu medzi lídrami SDKÚ-DS, KDH, stranou Most-Híd a Smeru-SD komentovať nechcela.

Obyčajní ľudia (OĽ) budú v predčasných voľbách kandidovať ako samostatná politická strana. "Neviem ešte kedy ju pôjdeme zaregistrovať, ale určite budeme kandidovať samostatne," povedal dnes líder Obyčajných ľudí Igor Matovič s dodatkom, že strana bude mať rovnaký názov ako terajšie zoskupenie.

Dnešnú dohodu KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd s opozičným Smerom-SD na predčasných voľbách interpretuje poslankyňa Anna Belousovová ako zobchodovanie eurovalu so Smerom-SD výmenou za to, že sociálni demokrati dostanú predčasné voľby v termíne, ktorý si vyberú. "Smer-SD sa správa tak, že chce uchopiť moc zatepla," vyhlásila. Vo voľbách je Belousovová odhodlaná kandidovať, aj keď ich považuje za nerovný boj so stranami, ktoré majú bohatých sponzorov a môžu si dovoliť veľkolepé volebné kampane. "My na to nemáme, povedieme partizánsky spôsob boja," popísala stratégiu NaS s dodatkom, že sa chce predovšetkým stretávať s občanmi.

"Hoci SNS víta predčasné voľby a odchod neschopnej vlády, ktorá každý týždeň traumatizovala verejnosť hrozbou svojho rozpadu, no smerácku podporu eurovalu za predčasné voľby to u občanov neospravedlňuje," tvrdí šéf národniarov v stanovisku. Podľa Slotu najprekvapujúcejšie pre bežného človeka v týchto dňoch je zistenie, že Smer, ktorý sa ľuďom až násilne vnucoval ako údajne pronárodná strana, "odkryl karty, sadol si za stôl s pohrobkami veľkého Maďarska - stranou Híd, a len nás všetkých utvrdil v tom, že ich pronárodné tričko bolo len bezcenným divadelným kostýmom".

Politickou cenou za to, aby bol euroval schválený, sú predčasné voľby, uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd, ktoré poskytla hovorkyňa strany Nora Czuczorová. "Preto, aby sme zabezpečili stabilizáciu pomerov v krajine, predišli ďalším možným škodám, sme podporili tento návrh," reaguje Most v stanovisku.

Občianska konzervatívna strana (OKS) do predčasných parlamentných volieb určite pôjde. Peter Zajac, predseda strany, ktorú dnes opustil František Šebej, však ešte nevie, v akej formácii sa OKS na voľbách zúčastní - či ako samostatná jednotka alebo v rámci iného politického subjektu. "Na budúci týždeň máme republikovú radu, budeme mať aj snem," povedal Zajac s tým, že tam sa určite budú venovať aj predčasným voľbám. Ako však zdôraznil, OKS nechcela pád tejto vlády. "Neboli sme ani za predčasné voľby,"

Predseda neparlamentnej Strany maďarskej koalície (SMK) József Berényi verí v predčasných parlamentných voľbách v zisk piatich percent a teda preskočenie hranice potrebnej na vstup strany do Národnej rady. „Očakávali sme dlhší čas na prípravu pred voľbami, ale nádejné výsledky komunálnych volieb nás posilnili a trúfame si na päť percent, a to aj preto, že výkon koalície na južnom Slovensku bol slabý. Ani južný ťah diaľnice sa nedostal do priorít vlády a menšinové otázky boli vyriešené len polovičato,“ povedal dnes Berényi. Zároveň dodal, že na stranu Most-Híd, ktorú založili bývalí členovia SMK, nepozerá ako na špecifickú stranu. „Isteže môžu intenzívnejšie ako ostatní osloviť maďarských voličov,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu