Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Horský: SaS má takmer nulový koaličný potenciál

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Koaličná strana SaS, ktorá dnes pre zamietavý postoj k dočasnému eurovalu odmietla vysloviť dôveru vládnemu kabinetu, má v súčasnosti takmer nulový koaličný potenciál. Na margo výsledkov nočného hlasovania v Národnej rade (NR) SR to pre TASR uviedol politológ Michal Horský.

"Spôsob, akým SaS hlasovala, z nej robí do značnej miery vydedenca parlamentnej politickej scény," povedal Horský.

Samotný pád vládneho kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) liberálom podľa neho preferencie voličov nepridá. "Postup SaS pri demontáži vlády bol do značnej miery chaotický, náhodilý, mimo štandardných pravidiel politickej kultúry v našej krajine," poukázal.

Napriek tomu Horský nevylučuje, že by strana mohla v prípadných parlamentných voľbách uspieť a dokonca si svoje zastúpenie v NR SR zväčšiť. Na to však budú podľa neho musieť liberáli osloviť širšiu verejnosť, ktorá bola proti schváleniu dočasného eurovalu (ESFS).

"Má možnosť osloviť relatívne veľkú časť občanov, ktorí majú strach z nových neznámych, integračných, globalizačných a krízových javov," priblížil. Cesta k týmto voličom však podľa neho nevedie cez kampaň ako 120 nápadov, s ktorou išla SaS do minuloročných parlamentných volieb, ale ucelenou doktrínou.

Na margo ďalšieho vývoja situácie Horský poukázal, že súčasná situácia v EÚ a na Slovensku nie je taká atraktívna, že by mohla znamenať okamžitý návrat Smeru-SD k moci. "Predseda Robert Fico a jeho Smer-SD sa nehrnú do vlády. Chcú však mať pod kontrolou spoločensko-politické a aj ekonomické procesy," uviedol.

Horský nepredpokladá vznik takzvanej veľkej koalície medzi ľavicovými a pravicovými stranami. Najpravdepodobnejší je podľa neho scenár, v ktorom sa lídri troch koaličných strán dohodnú s expremiérom Ficom na dočasnej úradníckej vláde. Tá by mala Slovensko viesť len do predčasných volieb, ktoré by sa konali už na jar.

Napriek tomu, že nemenné stanoviska parlamentných strán k eurovalu dnes (11.10.) spôsobili pád vlády, Horský je presvedčený, že ESFS v najbližších dňoch v parlamente nakoniec predsa prejde. "Slovensko môže byť spokojné a hrdé na seba, že ako prvá krajina eurozóny vážnym spôsobom signalizuje budúce štiepenie spoločensko-politickej scény v celej Európe, pretože miera euroskepticizmu sa rozvíja v celoeurópskom meradle," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu