Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zlé načasovanie: Bankrotujúce Grécko chce nakúpiť tanky za desiatky miliónov!

Grécka armáda chce podľa americkej správy nakúpiť tanky M1A1 Abrams.
Grécka armáda chce podľa americkej správy nakúpiť tanky M1A1 Abrams.

BRATISLAVA – Nevydarený žart či krutá realita? V čase, keď sa európske štáty snažia šetriť na každom kroku a grécky deficit nadobúda katastrofálne rozmery, sa objavila správa z USA, ktorá tvrdí, že Grécko plánuje nakúpiť 400 tankov v hodnote desiatok miliónov eur.

Podľa magazínu blízkeho gréckemu ministerstvu obrany „Hellenic Defence & Technology“ chce krajina od USA prevziať viac než 400 použitých bojových tankov M1A1 Abrams. Na oficiálne vyjadrenie Pentagonu sa stále čaká. Ministerstvo obrany v Aténach však podľa nemeckého Spiegel online o tomto obchode momentálne neuvažuje.

Ako ďalej uvádza správa, americká vláda sa tieto tanky snaží predať lacno – špekuluje sa sume v miliónoch eur. Výrazne staršie stroje, ktoré grécka armáda využíva dnes, by tak mohli byť nahradené novými. Ponuka je skutočne lákavá, no ozývajú sa varovné hlasy, ktoré hovoria o skrytých nákladoch – kúpa strojov môže vyjsť síce lacnejšie, údržba a ich sprevádzkovanie však vychádza draho.

Predtým, ako ojazdené stroje uvedú do prevádzky, totiž musia prejsť dôkladnou kontrolou. Podľa magazínu sa cena môže vyšplhať na niekoľko desiatok miliónov eur. Gréci by tak manipulovali s peniazmi, ktoré uprostred dlhovej krízy nemá k dispozícii.

Ako uvádza švédsky denník Svenska Dagbladet, tanky nie sú jediným artiklom, ktorý si grécke ministerstvo obrany plánuje zadovážiť z USA. Požiadalo totiž o cenovú ponuku na 20 kusov obojživelníkov modelu AAV7A1. Ide o obchod, v rámci ktorého chce Grécko nakúpiť 75 až 100 vozidiel tohto typu.

Pred časom sa v médiách objavili informácie o tom, že krajina buduje najväčšiu tankovú armádu v Európskej únii, o čom svedčia aj oficiálne čísla. Na 11 miliónov obyvateľov má podľa nemeckého magazínu Die Welt 133 tisíc vojakov, čiže najviac v rámci Európy. V rokoch 2005 až 2009 bola Helénska republika celosvetovo piatym najväčším odberateľom zbraní, pochádzajúcich najmä z USA, Nemecka a Francúzska. V ostatných desiatich rokoch Grécko vynaložilo približne 50 miliárd eur na armádu, čo výrazne prispelo k zlému finančnému stavu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu