Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Most-Híd podporí dodatok ku koaličnej zmluve od SDKÚ

Béla Bugár počas brífingu strany Most-Híd
Béla Bugár počas brífingu strany Most-Híd (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd podporí dodatok ku koaličnej zmluve, ktorou by sa zaviazali schváliť v parlamente zmeny v eurovale a výmenou za to by získali priestor na blokovanie akejkoľvek ďalšej pôžičky konkrétnym krajinám. Dodatok koaličným partnerom ponúka SDKÚ-DS. Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára by dodatok mohol vyriešiť patovú situáciu, ktorá vznikla okolo eurovalu. Strana SaS euroval odmieta, ostatné koaličné strany ho podporujú.

"Návrh SDKÚ-DS považujeme za hľadanie kompromisu, takže ho určite budeme podporovať. Ale, samozrejme, potrebujeme vedieť aj názor a stanovisko SaS," reagoval na ponuku dzurindovcov Bugár. Dodal, že ak ju liberáli odmietnu, bude to znamenať, že nemajú snahu hľadať kompromisy. "A na druhej strane to bude znamenať, aby sme hľadali ešte ďalšie kompromisné riešenia v rámci koalície," doplnil s tým, že je zástanca rokovaní. Potvrdil zároveň, že v hre je stále aj spojenie hlasovaní o eurovale a dôvere vláde. Preferuje však hľadanie kompromisov. "Rokovať, rokovať do tej doby, kým nenájdeme kompromis," zdôraznil.

Bugár síce nevie, ako bude SaS reagovať na ponuku, keďže doteraz sa mu ešte nepodarilo "rozmýšľať hlavou svojho koaličného partnera", no bol by rád, keby liberáli v návrhu SDKÚ-DS videli snahu hľadať riešenie prijateľné pre všetkých. "Také riešenie, ktoré pomôže šanovať peniaze slovenských daňových poplatníkov, aby neboli zbytočne poskytnuté tým, ktorým nikto požičať nechce, a navyše také riešenie, aby sa nám podarilo zachrániť euroval," vysvetlil.

Na ponuke dodatku ku koaličnej zmluve sa dnes jednomyseľne zhodlo Prezídium SDKÚ-DS. Hovorilo aj o prípadnom spájaní hlasovania o eurovale a dôvere vláde, no len okrajovo. Stále totiž vidí priestor na nájdenie kompromisu v rámci vládnej koalície.

"Prezídium berie na vedomie záväzok, ktorý pre SR vyplýva z mimoriadneho summitu eurozóny 21. júla, a vyjadruje plnú podporu predsedníčke vlády Ivete Radičovej a členom vlády nominovaným za SDKÚ-DS presadzovať splnenie tohto záväzku. S cieľom nájsť riešenie zo vzniknutej situácie navrhujeme našim koaličným partnerom dodatok ku koaličnej zmluve," vyhlásil predseda strany Mikuláš Dzurinda.

Koaliční partneri by sa tak zaviazali zabezpečiť v hlasovaní Národnej rady (NR) SR podporu dodatku k medzinárodnej zmluve o eurovale, ako aj súvisiacej legislatíve. "O všetkých nových záväzkoch SR, vyplývajúcich z tejto rámcovej zmluvy a jej dodatku, bude SR rozhodovať len so súhlasom vlády a Výboru NR SR pre financie a rozpočet," doplnil šéf SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu