Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SaS kompromis SDKÚ pri eurovale odmietla

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaličná SaS odmieta ponuku kompromisného postupu pri eurovale, ktorú dnes prezentoval líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Liberáli to tvrdia v stanovisku, ktoré zverejnili na svojej internetovej stránke s tým, že sa nebránia ďalším rokovaniam.

"Oficiálna ponuka SDKÚ-DS predstavuje výrazne užší priestor pre možnú dohodu ako ponuka ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), ktorú prezentoval na koaličnej rade v Častej–Papierničke a ktorú SaS opakovane odmietla," tvrdia liberáli.

Pôvodná ponuka podľa nich hovorila o prerokovávaní každej pôžičky z eurovalu v parlamente pri súčasnom práve veta každej z koaličných strán. "V praxi by to znamenalo, že žiadna z koaličných strán v parlamente nezahlasuje za poskytnutie pôžičky z eurovalu, ak by to bolo proti vôli jednej z koaličných strán," vysvetlila SaS. Dnešná ponuka SDKÚ-DS však už podľa strany nehovorí o hlasovaní v parlamente, ale len o hlasovaní vo Výbore pre financie a rozpočet a rovnako nehovorí o práve veta, ale iba o schvaľovaní vo vláde SR.

"V jednom i druhom prípade by SaS bola hravo prehlasovaná. Z tohto dôvodu odmietame návrh SDKÚ-DS na kompromis, ale v žiadnom prípade sa nebránime ďalším rokovaniam. Strana SaS je pripravená kedykoľvek diskutovať o takom kompromise, ktorý nebude stáť občanov Slovenska ani cent," dodali sulíkovci.

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS dnes ponúkla svojim koaličným partnerom dodatok ku koaličnej zmluve, ktorou by sa zaviazali schváliť v parlamente zmeny v eurovale a výmenou za to by získali priestor na blokovanie akejkoľvek ďalšej pôžičky konkrétnym krajinám. Koaliční partneri by sa tak zaviazali zabezpečiť v hlasovaní Národnej rady (NR) SR podporu dodatku k medzinárodnej zmluve o eurovale, ako aj súvisiacej legislatíve. "O všetkých nových záväzkoch SR, vyplývajúcich z tejto rámcovej zmluvy a jej dodatku bude SR rozhodovať len so súhlasom vlády a výboru NR SR pre financie a rozpočet," doplnil šéf SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu