Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kríza vrcholí: Radičová si zavolala lídrov koalície

Iveta Radičová Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa dnes stretne s predsedami politických strán. Hovoriť s nimi bude o aktuálnej vnútropolitickej situácii. Rozhovory majú pokračovať aj v utorok 27. septembra. K téme sa šéfka kabinetu vyjadrí až po rokovaniach. Vyplynulo to z jej vyjadrenia pre médiá počas návštevy Chorvátska.

Napätá situácia vo vládnej koalícii spôsobená nejednotným prístupom partnerov k eurovalu bude jednou z tém, ktorou by sa malo v utorok (27.9.) popoludní zaoberať Prezídium SDKÚ-DS. Rozhodnúť by sa malo aj o tom, či sa hlasovanie o eurovale spojí s hlasovaním o dôvere vláde. Na túto odpoveď čakajú aj ostatní koaliční partneri.

Otvorene o potrebe takéhoto postupu hovorí podpredseda strany a minister financií Ivan Mikloš. Líder SaS Richard Sulík, ktorého strana euroval ako jediná v koalícii striktne odmieta, situáciu v SDKÚ-DS označil cez víkend ako nátlak na predsedníčku vlády.

Na schválenie medzinárodnej zmluvy je potrebných minimálne 76 hlasov zo 150 zákonodarcov, ktoré však koalícia v tejto otázke nemá. Navýšenie objemu a posilnenie kompetencií eurovalu okrem SaS odmietajú aj predstavitelia OKS, Obyčajných ľudí a opozičná SNS. Najsilnejší opozičný subjekt Smer-SD mechanizmus podporuje, nechce však za legislatívu hlasovať, pokiaľ sa na nej nedohodne celá koalícia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu