Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúca správa pre Slovensko: Ak padne euro, budeme mať supermenu!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA – Supereuro! Tak s takouto myšlienkou sa ekonómovia pohrávajú už dlhšie. Novinkou je však možnosť, že medzi krajiny s „menou pre vyvolených“ by sa mohlo zaradiť aj Slovensko. Túto alternatívu priniesol americký týždenník Time. Slovenský ekonóm však o tejto možnosti pochybuje.

Dostať sa z finančnej krízy, zdá sa, Európe nejde tak ľahko, ako by si to väčšina z nás priala. Európske krajiny na čele so Slovenskom volajú po riadenom bankrote Grécka. Jeho ekonomika môže najnovšie podľa Medzinárodného menového fondu tento rok klesnúť až o 5,5 % a recesia bude pokračovať aj v budúcom roku.

Ekonómovia zatiaľ vytvárajú scenáre, ako by sa situácia mohla vyvinúť. Najnovšie sa medzi nimi spomína rozdelenie súčasnej meny na severné a južné euro, pričom do skupiny „vyvolených“ so supereurom by patrilo Nemecko, Holandsko, Dánsko a Rakúsko, prípadne ďalšie krajiny. Zaujímavé je, že by sa k nim kvôli previazanosti priemyslu s Nemeckom mohli podľa týždenníka Time pripojiť štáty ako Slovensko, Česko a Poľsko. Paradoxne ekonomicky silné Francúzsko by sa medzi vyvolenými neobjavilo.

Hlavný ekonóm Volksbank Vladimír Vaňo však vytvorenie novej meny nepripúšťa. „Kredibilitu môžeme stratiť len raz a nezvratne. Osobne neverím špekuláciám o vytvorení nových mien,“ uviedol pre Topky. „Čokoľvek by vzniklo na troskách eura, by si zrejme len ťažko vydobylo hodnovernosť, akou disponuje euro alebo dolár," doplnil.

Šéf parlamentu a SaS Richard Sulík, ktorého odmietavý postoj k plánom navýšiť euroval získava stále väčšiu podporu medzi zahraničným ľudom, o supermene hovoriť nechce. Zachovanie starej meny je momentálne podstatnejšie. „V prvom rade je potrebné urobiť všetko pre to, aby sme zachránili a stabilizovali euro. A to dodržaním platných pravidiel,“ povedal nám.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu