Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nepriaznivá prognóza pre Grécko: Podľa MMF jeho ekonomika klesne o 5,5 %

Grécky premiér George Papandreou
Grécky premiér George Papandreou

ATÉNY - Grécko bude pokračovať v recesii a jeho ekonomika sa v roku 2012 zmenší pravdepodobne o 2,5 %, tvrdí MMF. Na medzikvartálnej báze grécka ekonomika nezačne rásť skôr ako koncom budúceho roka.

Grécka ekonomika môže tento rok klesnúť až o 5,5 % a recesia bude pokračovať aj v budúcom roku. Vyhlásil to v pondelok predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) v Grécku Bob Traa. "V súčasnosti si myslíme, že rast v roku 2011 môže skončiť niekde na záporných 5,5 %. Keďže na to, aby ste sa dostali z tohto stavu, potrebujete čas, v našej prognóze rastu v roku 2012 narábame v priemere s hodnotou mínus 2,5 %,“ dodal zástupca MMF. Na medzikvartálnej báze grécka ekonomika nezačne podľa neho rásť skôr ako koncom budúceho roka.

Grécko čaká na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 110 mld. eur. Vláda premiéra Georga Papandreoua tiež chce, aby členovia eurozóny schválili druhý mimoriadny program v sume 159 mld. eur, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli 21. júla. Európska komisia a Európska centrálna banka naliehajú na členov eurozóny, aby urýchlili proces schvaľovania druhého balíka pomoci, ktorý je súčasťou návrhu na zvýšenie úverovej kapacity Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a rozšírenie jeho právomocí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu