Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Demitrov let plný zradných náhod: Tréner brankárov unikol smrti, obranca nie!

Jorma Valtonen
Jorma Valtonen

JAROSLAVĽ - Veľké šťastie v nešťastí mal tréner brankárov hokejistov Lokomotiv Jaroslavľ Jorma Valtonen. Pôvodne mal byť na palube lietadla, v ktorom v stredu takmer celý tím zahynul. Už mal aj potrebné vízum pre cestu. Nakoniec ale po rozhodnutí skauta do Minsku s mužstvom necestoval a zostal v Jaroslavli, aby tam pripravoval mladých gólmanov. Potom len neveriacky sledoval správy o hroznom nešťastí.

"Neveril som tomu. Len pár hodín predtým som s nimi obedoval rybu s kašou na našej tréningovej báze," povedal šesťdesiatštyriročný Fín, ktorý sa až na poslednú chvíľu dozvedel, že s tímom do Minsku nepoletí. "Bol som sklamaný. To som ale netušil, čo sa stane. Mal som obrovské šťastie. Teraz len odpovedám známym, že som nažive," líčil člen siene slávy IIHF a fínsky reprezentant z olympijských hier v Lake Placid 1980.

Život mu vraj zachránil skaut tímu Jurij Karmanov, ktorý zašiel za vedením s tým, že by mal Valtonen zostať v Jaroslavli, kde bude užitočnejší pri práci s mládežou. "Jorma mi potom volal a plakal do telefónu: 'Vďaka, JURI, zachránil si mi život'," prezradil Karmanov.

Podobné šťastie ako on, mal podľa Valtonena aj jeden z brankárov rezervného tímu, ktorého vedenie klubu chcelo vziať sebou ako tretieho gólmana. "Nakoniec si to ale rozmysleli," povedal Valtonen, ktorý zároveň prezradil, že chce v tíme naďalej pôsobiť. "Mám platnú zmluvu. Zostanem tu a budem pracovať s mladými gólmanmi z rezervy a juniorky," uviedol.

Osudové rozhodnutie naopak urobil dvadsaťročný obranca Jurij Uryčev, ktorý na palube zrúteného lietadla pôvodne byť nemal. Sám si ale povedal, že poletí. "Bol zranený a nemohol hrať. Napriek tomu sa rozhodol s tímom letieť, aby ho podporil v prvom zápase. Kto mohol vedieť, čo sa stane?" povedal tlačový hovorca Lokomotivu Vladimir Málkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu