Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Breivikova záverečná reč sa objavila na internete

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Právni zástupcovia pozostalých obetí vyčíňania nórskeho masového vraha Andersa Breivika zostali pobúrení po tom, ako sa portáli YouTube objavil zvukový záznam záverečnej reči obvineného radikála.

Zverejnenie audiozáznamu a fotografií z posledného dňa procesu totiž súd v Osle zakázal v záujme obmedzenia šírenia jeho radikálnych myšlienok.

Nemecký užívateľ portálu potvrdil, že 45-minútová zvuková stopa sa mu do rúk dostala vďaka poslancovi nórskej Pokrokovej strany, ktorej bol Breivik svojho času členom. Hovorca súdu vo štvrtok potvrdil, že publikovanie záznamu je ilegálne a súd teraz zvažuje, ako môže zasiahnuť a záznam, v ktorom extrémista obhajuje svoje činy ako "nevyhnutné a preventívne", stiahnuť.

Nórsko a s ním celá Európa si v nedeľu pripomenuli prvé výročie Breivikovho vyčíňania. Rodák z Osla najprv odpálil bombu v centre nórskej metropoly, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil 69 z nich.

Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné". Ak 33-ročného extrémistu uväznia, za terorizmus a úkladne vraždy mu hrozí maximálne 21-ročný trest. Verdikt vo veci jeho psychického zdravia by mal byť známy 24. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu