Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Breivikovi spolubojovníci sa vyhrážajú atentátom: Vyhladíme všetky spoločenské špičky!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórske médiá a niekoľko nórskych politikov dostali v pondelok list, v ktorom neznámy pisateľ hrozí novými útokmi, pokiaľ nebude z väzenia prepustený atentátnik Anders Behring Breivik. Odosielateľ listu tvrdí, že patrí k "bunke dva" v údajnej Breivikovej organizácii Nórski Templárski rytieri. Polícia prípad vyšetruje.

Pravicový extrémista Breivik, ktorý vlani 22. júla zabil v oblasti metropoly Osla 77 ľudí, opakovane pri výsluchoch tvrdil, že stojí na čele početnej organizácie Templárskych rytierov. Tá má podľa neho niekoľko buniek a jej cieľom je boj proti multikulturalizmu v Európe. Nórska polícia však nenašla dôkazy, že by podobné zoskupenia existovalo. Rozsudok v procese s Breivikom má byť vynesený 24. augusta.

Očakáva sa, že atentátnik bude odsúdený buď k dlhému trestu väzenia, alebo bude označený za duševne chorého a nesvojprávneho a bude umiestnený v psychiatrickej liečebni. Autor asi dvojstranového listu žiada jeho okamžité oslobodenie.

"To, že (Breivik) bude pravdepodobne znova ignorovaný a vyhlásený za nesvojprávneho týmto falošným a skorumpovaným mocenským aparátom, je pre nás neprijateľné a nespravodlivé. V takom prípade boli životy všetkých, ktorí padli pod jeho mečom, obetované márne. Žiadame preto oslobodenie nášho veliteľa a uznanie jeho tvrdenia, že táto vojna je potrebná, "uvádza sa okrem iného v texte. Pisateľ konštatuje, že list je "varovaním".

"Ak budete ďalej vyhladzovať nás, pôvodné obyvateľstvo, a naše právo na existenciu, zlikvidujeme spoločenské špičky v tejto krajine", cituje z listu na svojich internetových stránkach nórska verejnoprávna televízia NRK. List bol zaslaný e-mailom do niekoľkých redakcií veľkých nórskych novín a dostali ho aj politici, predovšetkým z krajne pravicovej Strany pokroku, ale aj z Konzervatívnej strany Höyre a Kresťanskej ľudovej strany.

Text bol odoslaný v rovnaký deň, kedy nezávislá komisia odovzdala vláde svoju správu o reakcii bezpečnostných síl na Breivikovy útoky, v ktorej kritizovala hlavne prácu nórskej polície. Člen Strany pokroku Christian Tybring-Gjedde, ktorý je jedným z adresátov, vyhlásil, že list je výhražný a zastrašujúci.

"Je vidieť, že hrozba existuje ďalej. Musia sa brať veľmi vážne. Existujú obavy o demokraciu, ak ľudia dostávajú takéto e-maily," povedal Tybring-Gjedde. "Tento typ rétoriky, ktorý list obsahuje, je úplne odsúdeniahodný. Ja a väčšina ďalších politikov sa od niečoho takého dištancujeme," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu