Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Breivik pred útokmi vypil ilegálny mix efedrínu a kofeínu

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik pred minuloročným vyčíňaním požil ilegálnu zmes látok, ktorá mu dodala fyzické a psychické povzbudenie potrebné pre vykonanie svojich vražedných plánov. Pred súdom v Oslo, kde sa radikál zodpovedá za svoje činy, to vo štvrtok potvrdil profesor z nórskeho inštitútu pre verejné zdravie.

Podľa jeho slov v Breivikom tele objavili stopy po takzvanom ECA koktaile pozostávajúceho z efedrínu, kofeínu a kyseliny acetylsalicylovej (aspirínu). Zakázaná zmes látok má silný účinok na centrálnu nervovú sústavu a používa sa v záujme nabratia svalovej hmoty a zníženia hmotnosti. Zároveň však zvyšuje odvahu ako aj telesný a psychický výkon, potvrdil profesor, podľa ktorého mal Breivik v sebe kofeín zodpovedajúci "štyrom až šiestim veľkým šálkam silnej kávy".

Vo štvrtok sa na verejnosť dostali aj plány zariadenia, kde by si po prípadnom odsúdení mal Breivik odpykávať svoj trest. Väznica neďaleko Osla plánuje najať špeciálnych pracovníkov, ktorí by mu počas pobytu vo väzení robili spoločnosť a hrali s ním napríklad šach. Robili by tak v záujme bezpečnosti a pokoja, keďže prítomnosť odsúdeného extrémistu by mohla vyvolať agresívne reakcie spoluväzňov či dokonca rukojemnícku drámu, prostredníctvom ktorej by sa mohol dostať na slobodu. Plány vytvoriť masovému vrahovi umelú spoločnosť však nadobudnú konkrétnejšie rysy až v prípade uznania jeho viny a trestnej zodpovednosti za spáchané činy.

Breivik čelí pred súdom v Osle obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. V júli 2011 pravicový radikál najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil tam 69 z nich. Samozvaný bojovník proti multikulturalizmu súdu povedal, že jeho cieľom bolo zavraždiť všetkých približne 600 mladých ľudí. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu