Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Breivik si dal operovať nos: Chcel ho mať viac árijský!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik si dal ako tínedžer operovať nos, pretože ho chcel mať "viac árijský". Vo výpovedi na súde v Osle to dnes povedal jeho bývalý priateľ, ktorý ho spoznal ako 11-ročný.

Breivika, ktorý sa priznal k zabitiu 77 ľudí, predtým požiadali, aby súdnu sieň opustil.
      
Súd si na dnešok predvolal štyroch bývalých priateľov Breivika. Ten bol podľa spomínaného 32-ročného svedka chytrý a spoločenský, ale márnomyseľný. "Neviem prečo, ale pamätám si, že hovoril, že chce mať nos viac árijský." Zaujímal sa o to, čo si oblečie, niekedy nosil slnečné okuliare aj večer a pudroval si tvár, "čo bolo celkom nezvyčajné", dodal.
      
Samotný Breivik vo vyhlásení tesne pred útokmi uviedol, že mu ako 18-ročnému operovali nos po bitke s mladým prisťahovalcom.
      
Ďalší bývalý priateľ, v súčasnosti 33-ročný rovnako ako Breivik, povedal, že keď sa obvinený v roku 2006 presťahoval ku svojej matke, začal byť samotársky a veľa času strávil pri počítačových hrách. Keď Breivikovi prišli priatelia gratulovať k 30. narodeninám, jeho matka im povedala, že "si neželá žiaden kontakt". Obnovili ho až neskôr, keď sa niekoľkokrát príležitostne stretli na káve. Po roku 2006 začal mať podľa neho Breivik ostro vyhranené názory na "imigráciu a islamskú hrozbu" a nemal rád, keď sa mu protirečilo.
      
Breivik sedel počas dnešných výpovedí v miestnosti susediacej so súdnou sieňou v spoločnosti členov dvoch psychiatrických tímov, ktoré hodnotia jeho duševné zdravie.
      
Kľúčovou otázkou procesu, ktorý potrvá podľa všetkého až do konca júna, je, či je Breivik zodpovedný za svoje činy. Pred otvorením procesu dospeli dva psychiatrické tímy k protichodným záverom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu