Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na súde s Breivikom púšťali zábery z masakry: Rozplakala sa aj sudkyňa

Anders Behring Breivik na súde Zobraziť galériu (5)
Anders Behring Breivik na súde

OSLO - Na súde v Osle s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom sa dnes ani sudkyňa Wenche Elisabeth Arntzenová neubránila slzám, keď boli popisované hrozné detaily masakry 69 ľudí na ostrove Utöya.

Najmladšou obeťou bolo 15-ročné dievča. Páchateľ - pravicový radikál - bez dojatia počúval advokátov, ktorí na súde hovorili o obetiach.

Breivik vysvetlil, že sa nepamätá na podrobnosti usmrtenia 12 mladých ľudí v kaviarni na ostrove, o čom sa v priebehu dnešného dňa pojednávalo. Povedal, že jeho cieľom bolo "popraviť tak veľa ľudí, ako len bolo možné".

Nórsky atentátnik vlani 22. júla najskôr vo vládnej štvrti v Osle odpálil bombu, pričom zomreli ôsmi ľudia. Tento zločin a nasledujúcu masakru v mládežníckom tábore sociálnych demokratov zdôvodnil Breivik ako "nevyhnutné".

Podľa 33-ročného atentátnika boli bombový útok a masakra na ostrove súčasťou boja proti prisťahovalectvu z islamského sveta a proti zástancom multikultúrneho sveta.

Breivik sa priznal, ale svoje zločiny neoľutoval. Obžalovaný chce proces využiť ako platformu, najmä pre svoje politické názory. Zostáva otvorenou otázkou, či ho pri vynesení rozsudku - očakávanom v júli - vyhlásia za nepríčetného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu